Now Reading:
Završen Samoborski proljetni sajam, izabran najbolji proizvođač salame
Full Article 3 minutes read

Završen Samoborski proljetni sajam, izabran najbolji proizvođač salame

samoborski sajam

Završetkom Samoborskog proljetnog sajma, završila je još jedna Samoborska salamijada, već 32. po redu i jedna od rekordnih, s više od 200 zaprimljenih uzoraka salama na ocjenjivanje. Zaslužene nagrade proizvođačima podijeljene su sinoć na zabavnoj manifestaciji održanoj u Sportskoj dvorani Samobor.

Veliku zlatnu šajbu među domaćim proizvođačima osvojio je Samoborac Krešimir Belak. U konkurenciji 83 salame, 20 ih je nagrađeno zlatnom šajbom, 44 srebrnom, a 19 brončanom. U najcjenjenijoj kategoriji tzv. DUS-ovaca, odnosno domaćih uzgajivača svinja, titulu najboljeg, s velikom zlatnom šajbom, zaslužio je OPG-ovac Vedran Šinko iz Hrebina. Dodijeljene su i po dvije zlatne i brončane te sedam srebrnih šajbi. U međunarodnoj konkurenciji velika zlatna šajba pripala je Bojanu Zagorcu iz Sevnice, a u toj kategoriji još 12 proizvođača osvojilo je zlatne i 29 srebrne šajbe. Na posljetku, posebna kategorija, u koju spadaju svi oni čiji proizvodi malo odudaraju od recepture samoborske salame, velikom zlatnom šajbom nagrađen je Leonard Oslaković iz Samobora, 10 je proizvođača primilo zlatne, 32 srebrne, a 4 brončane šajbe.

I ovogodišnju priredbu, u prepunoj dvorani pohodili su brojni ljubitelji finih mesnih prerađevina i mnogi uzvanici. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je ujedno i izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice Samoborske salamijade, ali i jedan od natjecatelja koji je i ove godine domogao zlatne šajbe. Predložio je organizatoru da razmisli o dodjeli platinastih medalja za one koji, poput njega, već peti put osvajaju takvo priznanje.

U ime župana Zagrebačke županije nazočili su županov zamjenik Hrvoje Frankić i pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

Završetkom Salamijade, završio je i Dječji sajam koji se ove godine održao po treći put, na kojem svoj rad u zadrugama ili drugim brojnim radionicama predstavljaju samoborski vrtići i škole. Na desetak štandova predstavili su se učenici svih pet samoborskih osnovnih škola – Bogumila Tonija, Samobor, Milana Langa, Mihaela Šiloboda i Rude, te polaznici dječjih vrtića Grigor Vitez, Izvor, Mali prijatelji, Dječji grad, Osmijeh, Potočić, Cvjetnjak i waldorfski vrtić Neven.

Iznimno lijepe i maštovite rukotvorine, nastale marljivošću spretnih ručica, pobudile su veliku pozornost posjetitelja pa su već prvog dana svi dobro tržili, a nisu ostale prazne ni kutije u koje su se mogle ubaciti donacije za kupnju materijala i potrepština za njihove buduće radove i aktivnosti. Kao i obično u ovo vrijeme, naši najmlađi sugrađani najviše su se posvetili izradi ukrasa za predstojeći Uskrs pa su štandovi bili puni prekrasnih drvaca i pisanica, uz koje su izložili i sve ostale uporabne predmete i suvenire koje tijekom godine izrađuju.

m.sopek/sjever.hr
Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.