Now Reading:
Završen Samoborski proljetni sajam, izabran najbolji proizvođač salame
Full Article 3 minutes read

Završen Samoborski proljetni sajam, izabran najbolji proizvođač salame

samoborski sajam

Završetkom Samoborskog proljetnog sajma, završila je još jedna Samoborska salamijada, već 32. po redu i jedna od rekordnih, s više od 200 zaprimljenih uzoraka salama na ocjenjivanje. Zaslužene nagrade proizvođačima podijeljene su sinoć na zabavnoj manifestaciji održanoj u Sportskoj dvorani Samobor.

Veliku zlatnu šajbu među domaćim proizvođačima osvojio je Samoborac Krešimir Belak. U konkurenciji 83 salame, 20 ih je nagrađeno zlatnom šajbom, 44 srebrnom, a 19 brončanom. U najcjenjenijoj kategoriji tzv. DUS-ovaca, odnosno domaćih uzgajivača svinja, titulu najboljeg, s velikom zlatnom šajbom, zaslužio je OPG-ovac Vedran Šinko iz Hrebina. Dodijeljene su i po dvije zlatne i brončane te sedam srebrnih šajbi. U međunarodnoj konkurenciji velika zlatna šajba pripala je Bojanu Zagorcu iz Sevnice, a u toj kategoriji još 12 proizvođača osvojilo je zlatne i 29 srebrne šajbe. Na posljetku, posebna kategorija, u koju spadaju svi oni čiji proizvodi malo odudaraju od recepture samoborske salame, velikom zlatnom šajbom nagrađen je Leonard Oslaković iz Samobora, 10 je proizvođača primilo zlatne, 32 srebrne, a 4 brončane šajbe.

I ovogodišnju priredbu, u prepunoj dvorani pohodili su brojni ljubitelji finih mesnih prerađevina i mnogi uzvanici. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je ujedno i izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice Samoborske salamijade, ali i jedan od natjecatelja koji je i ove godine domogao zlatne šajbe. Predložio je organizatoru da razmisli o dodjeli platinastih medalja za one koji, poput njega, već peti put osvajaju takvo priznanje.

U ime župana Zagrebačke županije nazočili su županov zamjenik Hrvoje Frankić i pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

Završetkom Salamijade, završio je i Dječji sajam koji se ove godine održao po treći put, na kojem svoj rad u zadrugama ili drugim brojnim radionicama predstavljaju samoborski vrtići i škole. Na desetak štandova predstavili su se učenici svih pet samoborskih osnovnih škola – Bogumila Tonija, Samobor, Milana Langa, Mihaela Šiloboda i Rude, te polaznici dječjih vrtića Grigor Vitez, Izvor, Mali prijatelji, Dječji grad, Osmijeh, Potočić, Cvjetnjak i waldorfski vrtić Neven.

Iznimno lijepe i maštovite rukotvorine, nastale marljivošću spretnih ručica, pobudile su veliku pozornost posjetitelja pa su već prvog dana svi dobro tržili, a nisu ostale prazne ni kutije u koje su se mogle ubaciti donacije za kupnju materijala i potrepština za njihove buduće radove i aktivnosti. Kao i obično u ovo vrijeme, naši najmlađi sugrađani najviše su se posvetili izradi ukrasa za predstojeći Uskrs pa su štandovi bili puni prekrasnih drvaca i pisanica, uz koje su izložili i sve ostale uporabne predmete i suvenire koje tijekom godine izrađuju.

m.sopek/sjever.hr




Input your search keywords and press Enter.