Now Reading:
Iako je u Zagorju jedna od najmanjih stopa nezaposlenosti “borba” za nova radna mjesta ne prestaje
Full Article 4 minutes read

Iako je u Zagorju jedna od najmanjih stopa nezaposlenosti “borba” za nova radna mjesta ne prestaje

kolar

U Krapinsko-zagorskoj županiji provodi se mjere samozapošljavanja koja će onima koji su na Zavodu za zapošljavanje, već neko vrijeme, omogućiti da kroz nju pokrenu svoj biznis i, prema dosadašnjim iskustvima, uspjeti u tome. Riječ je o projektu ENTER, “Enterpreneurship for Employmen” financiranom iz Europskog socijalnog fonda koji predviđa ukupna sredstva od 700 tisuća kuna koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Krapini.

Ta sredstva dodjeljuje Krapinsko-zagorska županija preko spomenutog projekta a sredstva ima za deset osoba odnosno 70 tisuća po odobrenom projektu, osobi. Župan Krapinsko-zagorske županije kazao je kako je to još jedan projekt koji će dugotrajno nezaposlenim osobama pomoći da krenu u biznis i uspiju.

Kazao je kako sama dokumentacija nije komplicirana kao i prijava. Postoje obrasci koji se mogu bez većih problema popuniti a za potporu tu je županijski Upravni odjel i Zara koji stoje ljudima na raspolaganju koji će se javiti za pomoć.

-Najteže je ako ste duže na Zavodu onda je teško naći posao. Mjere koje jesu kroz EU fondove ili kroz naše natječaje bile su dosada usmjerene prema onima koji već posluju, koji proširuju svoju proizvodnju i kapacitete, nego za one koji su na tržištu rada. Mislim da je ovo jako dobra mjera i da će biti veliki interes za nju – mišljenja je župan Kolar ističući da će osobe koje će krenuti preko ove mjere imati mentorstvo i pomoć. Drži da je ovo jako dobra mjera i da će osobe koje će preko nje pokrenuti svoj posao uspjeti u tome.

Na konferenciji je bila i ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar koja je pojasnila kako se projekt u 100 postotnom iznosu financira iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a provodi se u partnerstvu s Krapinsko-zagorskom županijom, HZZ-om Područni ured Krapina, HGK-Županijskom komorom Krapina te Obrtničkom komorom Krapinsko zagorske županije.

-Projektne aktivnosti usmjerene su na jačanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje na području naše županije, na jačanje kompetencija nezaposlenih osoba s područja naše županije, posebno u području pokretanja vlastitog poslovanja te na promociju deficitarnih zanimanja. Jedna od većih aktivnosti je izrada budućih smjernica za planiranje razvoja ljudskih potencijala u periodu od 2021. do 2027. godine. Prošle godine u svibnju započeli smo s provedbom projektnih aktivnosti te je do sada provedeno 6 setova radionica za nezaposlene osobe. Objavljen je i program potpore za samozapošljavanje, a do kraja godine planira se uspostaviti aktivna mreža mentora koji će, svaki u svojem području, pružati podršku poduzetnicima početnicima – kazala je Barilar dodajući da je s ciljem intenzivnije promocije deficitarnih zanimanja izrađen ji vizualni identitet zanimanja, organiziraju se promotivne kampanje, izrađuje se video materijale o deficitarnim zanimanjima kako bi se ciljana skupina potaknula na upis u ta zanimanja.

-U tijeku je organizacija Dana otvorenih vrata poslodavaca koji će otvoriti svoja vrata zainteresiranim učenicima 6. i 7. razreda s područja KZ županije kako bi na licu mjesta dobili uvid u funkcioniranje tvrtke – najavila je Barilar.

Pročelnica Upravnog odjela KZŽ za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić naglasila je kao cilj projekta jačanje razvoja gospodarstva u Krapinsko-zagorskoj županiji. Pojasnila je i koji su uvjeti ukoliko se žele dobiti sredstva preko projekta.

-Sjedište obrta ili tvrtke mora biti na području naše županije. Maksimalna vrijednost potpore koju mogu ostvariti je 70 tisuća kuna, a namjena prihvatljivih troškova je kupnja strojeva, tehnike ili alata, do 10 posto vrijednosti ukupne potpore, kupnja odgovarajuće informatičke opreme, licenciranih programa, troškovi knjigovodstvenih servisa, osnovni doprinosi za korisnika. Kad govorimo o korisnicima, mora biti zaposlen u svom obrtu ili tvrtki, puno radno vrijeme, svih 12 mjeseci koliko traje potpora. Cilj nam je potaknuti i žene na samozapošljavanje, koje imaju dodatne bodove. Isto tako naglaska je i na ulaganju u deficitarna zanimanja. Nakon šest mjeseci poduzetnik je dužan podnijeti izviješće u kojem se vidi na koji način on to radi. Nakon 12 mjeseci i konačno izvješće o svom poslovanju rekla je Mihovilić.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.