Now Reading:
JOM HAŠOA Čehok: „Židovi su dali nemjerljiv doprinos varaždinskoj povijesti”
Full Article 2 minutes read

JOM HAŠOA Čehok: „Židovi su dali nemjerljiv doprinos varaždinskoj povijesti”

čehok

U petak je na Židovskom groblju u Varaždinu održana komemoracija u spomen na sve preminule članove Židovske zajednice u Varaždinu, povodom Jom Hašoa – Dana sjećanja na holokaust.
Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina i njegova zamjenica Sandra Malenica položili su vijenac uz spomen ploču na groblju, a gradonačelnik je istaknuo kako, na žalost, u Varaždinu više nema aktivne Židovske zajednice.
– Židovi su dali nemjerljiv doprinos varaždinskoj povijesti, o čemu imamo izložbe, knjige, monografije, dakle priređenu povijesnu dokumentaristiku.

Važno je reći da mi ovaj prostor nismo ostavili zapuštenim. Upravo smo dobili 70 tisuća kuna i rade se projekti za obnovu mrtvačnice na židovskom groblju, ali ovdje konstantno obnavljamo, uređujemo, što je teže napraviti kad više nemate živih potomaka i kad o tome brine samo Grad – rekao je Čehok dodavši da će se ove godine krenuti i sa segmentarnom obnovom sinagoge:


– Ove bismo godine trebali napraviti pročelje, a bit će vraćeno ono izvorno pročelje iz 19. stoljeća i vjerujem da će to biti još jedna kulturna i turistička atrakcija grada Varaždina.
Židovsko je groblje uglavnom zatvoreno, osim u ovakvim posebnim prilikama, a na pitanje hoće li nakon obnove mrtvačnice biti otvoreno za javnost, gradonačelnik je odgovorio:


– Mislim da bi to bilo dobro, međutim budući da se jedino mi bavimo time, pitanje je čemu otvaranje ako danas više nema živih srodnika i potomaka pa se bojimo devastacija kojih je na ovom groblju bilo dosta. Međutim, svi koji židovsko groblje žele posjetiti, uvijek to mogu učiniti uz najavu.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.