Now Reading:
FOTO: U varaždinskoj sinagogi otvorena izložba ‘Židovi i Zagreb’
Full Article 3 minutes read

FOTO: U varaždinskoj sinagogi otvorena izložba ‘Židovi i Zagreb’

židovi sinagoga

U varaždinskoj sinagogi otvorena je izložba ‘Židovi i Zagreb’. To je prva izložba u nizu koje će biti organizirane u gradovima diljem Hrvatske u kojima više ne postoji židovska zajednica. Ujedno je i svojevrsna najava skorog početka nastavka obnove sinagoge za što su Grad Varaždin i Ministarstvo kulture osigurali sredstva u 2019. godini. Izložbu organizira Židovska općina Zagreb, Predstavnik židovske nacionalne manjine grada Zagreba uz podršku Grada Varaždina i Ministarstva kulture.

Izložba na 56 panoa u 26 tematskih cjelina prikazuje povijest Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine 1806. i razdoblja modernizacije do 1941. godine, kada počinje vrijeme patnje i stradanja, doba Holokausta. Također, prikazuje značajan utjecaj Židova u razvoju industrije, trgovine, bankarstva, znanosti, medicine, sporta, izdavaštva, kulture, filozofije, arhitekture i umjetnosti.

Gradonačelnik Čehok istaknuo je kako su napravljeni novi projekti za obnovu sinagoge jer su prijašnji projekti zahtijevali velike i skupe građevinske radove koji ne bi bili u funkciji onoga što će biti temeljna namjena sinagoge, a to je multimedijalni prostor.

-Židovi su ostavili trajan trag u našoj povijesti i mislim da svi zajedno moramo vratiti tim ljudima dostojanstvo, moramo urediti ovu zgradu koja će služiti današnjoj generaciji – oni ne žele da se to više, osim jednog memorijalnog postava, koristi kao bogomolja, jer jednostavno Židovske zajednice više nema – kazao je Čehok.

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske zajednice u Zagrebu iznio je nekoliko podataka vezanih za brojčano stanje židovskih općina na području Hrvatske, pa je tako naglasio kako ih je prije Drugog svjetskog rata bilo 41, od čega je ostalo samo 10, a od više od 40 sinagoga, danas su u funkciji samo 3 – riječka, splitska i dubrovačka.

Illan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj priznao je kako je, vidjevši prvi puta varaždinsku sinagogu, bio pomalo uzrujan zatečenim stanjem, no njegov stav se promijenio.

-Sada vidim da Grad ulaže napore u obnovu i vraćanje u njezine slavne dane. Sretan sam što sam ovdje na ovoj predivnoj izložbi koja prikazuje Židove koji su živjeli ovdje. Oni su nam bili susjedi, doktori, trgovci, znanstvenici – rekao je Mor.

Autorica izložbe, Snješka Knežević kazala je kako je lijepo što se Grad Varaždin odlučio na restauraciju sinagoge, naglasivši kako je to jedinstveno u Hrvatskoj čime će taj objekt dobiti novu namjenu koja će biti na ponos kulturi Varaždina.

m.horvat/sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.