Now Reading:
Dođite u subotu u Varaždin po Istarski pršut, Međimursko meso z tiblice, Baranjski kulen….
Full Article 2 minutes read

Dođite u subotu u Varaždin po Istarski pršut, Međimursko meso z tiblice, Baranjski kulen….

županijska palača

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine organizira promotivne aktivnosti u povodu Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, koji se obilježava 14. travnja. Dio obilježavanja biti će u subotu u Varaždinu na Franjevačkom trgu gdje će se na prigodnom Sajmu hrvatskih zaštićenih proizvoda građanima i posjetiteljima predstaviti okupljeni proizvođači naših tradicionalnih proizvoda.

Na Sajmu će se tako moći kupiti i okusiti Dalmatinski pršut, Istarski pršut / Istrski pršut, Poljički soparnik, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Istra (ekstra djevičansko maslinovo ulje), Međimursko meso ´z tiblice, Baranjski kulen, Varaždinsko zelje te ostali zaštićeni proizvodi, a sve zainteresirane pozivamo da posjete Sajam i sami istraže koji su to proizvodi koji nas predstavljaju diljem Europske unije. Partneri u suorganizaciji ovog sajma su Varaždinska županija kao domaćin i Istarska županija.

U sklopu Sajma organizirat će se i Gourmet show gdje će majstori kuhinje stvarati nove kulinarske delicije od proizvoda čiji su nazivi zaštićeni, a koje će posjetitelji moći degustirati.

„Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer imamo 22 prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Koliko je nama važno očuvanje i zadržavanje tradicijskih vrijednosti i različitosti na koje smo ponosni najbolje govori činjenica da smo dan kada je prvi naš proizvod dobio zaštitu naziva na EU razini proglasili nacionalnim danom zaštićenih proizvoda. Pridružite nam se na sajmu u Varaždinu, prekopajte tavane, podrume i škrinje u potrazi za starim receptima i upišite svoje i naše blago na europsku listu gastro blaga“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.