Now Reading:
Župan Matija Posavec u Bruxellesu
Full Article 3 minutes read

Župan Matija Posavec u Bruxellesu

bruxelles posavec

Kohezijska politika, novi proračun Europske unije 2021.-2027., migrantska kriza i poštovanje temeljnih prava i vrijednosti EU-a u svim državama članicama središnje su teme rasprava plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija (COR) 10. i 11. travnja u Bruxellesu.


Hrvatsko izaslanstvo čine Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, Valter Flego, župan Istarske županije, Matija Posavec, župan Međimurske županije, gradonačelnici Zaprešića i Novigrada Željko Turk i Anteo Miloš, te načelnici općina Pirovac i Vidovec Ivan Gulam i Bruno Hranić.

Paralelno sa sastankom Europskoga vijeća na kojem su se čelnici zemalja Europske unije sastali kako bi raspravili o najnovijem razvoju situacije u pogledu Brexita, članovi Odbora Regija su, zajedno s Jeanom Arthuisom , predsjednikom Odbora za proračune Europskog parlamenta, raspravljali kako se odvijaju pregovori o proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027. i kakve će financijske posljedice po njega imati Brexit.

Bez europske teritorijalne suradnje, ujednačavanje standarda u svim državama članicama, socijalnu pravednost i jačanja regionalnih politika nema snažne i stabilne Europske unije. Takvoj platformi podršku je dalo preko 12 000 regija i asocijacija iz brojnih zemalja članica.
Hrvatski članovi Odbora regija naglasili su važnost kohezijske politike, ravnomjerni razvoj svih hrvatskih regija i snažniju decentralizaciju.
„U dosadašnjem razdoblju pokazalo se kako su EU fondovi prekomplicirani, prebirokratizirani i često, zbog centraliziranog upravljanja države, ne zadovoljavaju konkretne potrebe regija. Kohezijska politika mora biti dostupna i regijama, a ne samo državama. Svoje regionalne potrebe želimo direktno aplicirati na Kohezijsku politiku, koja u budućem razdoblju mora prepoznati regije i njihove ciljeve, a ne samo one nacionalne, jer postoji opasnost da regije izgube svoj razvojni put.“

Plenarnom zasjedanju prethodila je svečanost u čast Paweła Adamowicza , gradonačelnika Gdanjska i člana Odbora Regija od 2011., ubijenog u siječnju ove godine.
Nakon što je od 2015. godine iznio cijeli niz preporuka o svim aspektima Europskog migracijskog programa, Europski odbor regija sada želi posvetiti veću pozornost integraciji – aspektu migracija u kojem ključnu ulogu imaju lokalne i regionalne vlasti – i osigurati platformu u okviru koje regije, gradovi i manje zajednice mogu razmjenjivati svoja iskustva i pozitivne priče. Glavni govornik na pokretanju inicijative bio je povjerenik Europske komisije Avramopoulos , a pridružila mu se Valeria Mancinelli, gradonačelnica Ancone i dobitnica Svjetske nagrade za gradonačelnike za 2018., i Annika Tännström , čelnica švedske regije Västra Götaland.

www.sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr

Input your search keywords and press Enter.