Now Reading:
Dovršetkom projekta Mali Tehnopolis Samobor će postati regionalni centar za upravljanje i širenje 3D tehnologija i inovacija
Full Article 3 minutes read

Dovršetkom projekta Mali Tehnopolis Samobor će postati regionalni centar za upravljanje i širenje 3D tehnologija i inovacija

samobor

Grad Samobor u samom je vrhu po izdvajanju za poduzetnike, a po podacima Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna u 2017., najviše je od svih gradova u Zagrebačkoj županiji izdvojio za svoje poduzetnike i obrtnike, 1,32 posto proračuna ili 64 kune postanovniku. Iz Grada kažu da su s visokim izdvajanjima nastavili i u prošloj godini, kada su za poticanje gospodarstva izdvojili 797 tisuća kuna, dok je za ovu godinu planirano više od milijun kuna za potpore i za rad Malog tehnopolisa, budućeg samoborskog centra poduzetništva i startupova.

Riječ je o direktnim potporama gospodarstvenicima: to su potpore zapošljavanju, potpore kapitalnim ulaganjima, potpore umjetničkim i tradicijskim obrtima, potpore novim tehnologijama i inovacijama; te u manjem dijelu, indirektne potpore koje gospodarstvo dobiva putem Poduzetničkog centra Samobor. “Među poduzetnicima je svakako najpopularnija mjera potpora zapošljavanju u privatnom sektoru. Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a poslodavci koji će zaposliti osobu do 30 godina starosti dobit će i veću subvenciju, a potpore su veće u proizvodnom nego u uslužnom sektoru.

Interes iz godine u godinu raste pa se i sredstva, u skladu s mogućnostima, povećavaju. Tako poslodavci koji za svaku novozaposlenu osobu koja ima prebivalište na području Samobora s navršenih 30 godina dobivaju od 4000 do 6000 kuna, a za svaku osobu do navršenih 30 od 5000 do 7000 kuna”, započeo je gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak. O uspješnosti samoborskih poduzetnika najbolje govore brojke.

Broj obrtnika konstantno raste, a broj nezaposlenih stalno pada, pri čemu je bitno istaknuti da je Samobor jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji bilježe veću stopu doseljavanja nego iseljavanja.  “Samoborski poduzetnici najzaslužniji su za dobre pokazatelje Grada kad je riječ o gospodarstvu. Gradska uprava nastoji ih pratiti u razvoju, osobito kroz različite mjere, među kojima se posebno uspješnim pokazalo poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru. Vjerujemo kako će Mali Tehnopolis Samobor, kao regionalni centar poduzetničkog razvoja, doprinijeti još boljim pokazateljima i rezultatima”, dodao je Beljak.

Projekt Malog tehnopolisa Samobor događa se i kao svojevrsna potvrda toga da je grad područje intenzivnog rasta i društvenog razvoja. Na području Samobora djeluje oko 1229 poduzetnika s 6986 zaposlenih, koji su u 2017. godini ostvarili ukupne prihode u iznosu od 4.774.048.000 kuna.  “Poznato je da Samobor ima inspirativnu kulturu koja privlači kreativne vrste poduzetnika. Tako se u Samoboru razvijaju uspješne tvrtke, posebno iz područja ICT-a i gaming industrije, klimatizacije, automobilske, građevinske, metalske  i prerađivačke industrije.

www.sjever.hr/poslovni.hr

Input your search keywords and press Enter.