Now Reading:
Dovršetkom projekta Mali Tehnopolis Samobor će postati regionalni centar za upravljanje i širenje 3D tehnologija i inovacija
Full Article 3 minutes read

Dovršetkom projekta Mali Tehnopolis Samobor će postati regionalni centar za upravljanje i širenje 3D tehnologija i inovacija

samobor

Grad Samobor u samom je vrhu po izdvajanju za poduzetnike, a po podacima Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna u 2017., najviše je od svih gradova u Zagrebačkoj županiji izdvojio za svoje poduzetnike i obrtnike, 1,32 posto proračuna ili 64 kune postanovniku. Iz Grada kažu da su s visokim izdvajanjima nastavili i u prošloj godini, kada su za poticanje gospodarstva izdvojili 797 tisuća kuna, dok je za ovu godinu planirano više od milijun kuna za potpore i za rad Malog tehnopolisa, budućeg samoborskog centra poduzetništva i startupova.

Riječ je o direktnim potporama gospodarstvenicima: to su potpore zapošljavanju, potpore kapitalnim ulaganjima, potpore umjetničkim i tradicijskim obrtima, potpore novim tehnologijama i inovacijama; te u manjem dijelu, indirektne potpore koje gospodarstvo dobiva putem Poduzetničkog centra Samobor. “Među poduzetnicima je svakako najpopularnija mjera potpora zapošljavanju u privatnom sektoru. Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a poslodavci koji će zaposliti osobu do 30 godina starosti dobit će i veću subvenciju, a potpore su veće u proizvodnom nego u uslužnom sektoru.

Interes iz godine u godinu raste pa se i sredstva, u skladu s mogućnostima, povećavaju. Tako poslodavci koji za svaku novozaposlenu osobu koja ima prebivalište na području Samobora s navršenih 30 godina dobivaju od 4000 do 6000 kuna, a za svaku osobu do navršenih 30 od 5000 do 7000 kuna”, započeo je gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak. O uspješnosti samoborskih poduzetnika najbolje govore brojke.

Broj obrtnika konstantno raste, a broj nezaposlenih stalno pada, pri čemu je bitno istaknuti da je Samobor jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji bilježe veću stopu doseljavanja nego iseljavanja.  “Samoborski poduzetnici najzaslužniji su za dobre pokazatelje Grada kad je riječ o gospodarstvu. Gradska uprava nastoji ih pratiti u razvoju, osobito kroz različite mjere, među kojima se posebno uspješnim pokazalo poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru. Vjerujemo kako će Mali Tehnopolis Samobor, kao regionalni centar poduzetničkog razvoja, doprinijeti još boljim pokazateljima i rezultatima”, dodao je Beljak.

Projekt Malog tehnopolisa Samobor događa se i kao svojevrsna potvrda toga da je grad područje intenzivnog rasta i društvenog razvoja. Na području Samobora djeluje oko 1229 poduzetnika s 6986 zaposlenih, koji su u 2017. godini ostvarili ukupne prihode u iznosu od 4.774.048.000 kuna.  “Poznato je da Samobor ima inspirativnu kulturu koja privlači kreativne vrste poduzetnika. Tako se u Samoboru razvijaju uspješne tvrtke, posebno iz područja ICT-a i gaming industrije, klimatizacije, automobilske, građevinske, metalske  i prerađivačke industrije.

www.sjever.hr/poslovni.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.