Now Reading:
Od cijele Hrvatske samo se u Krapinsko-zagorskoj županiji neće birati članovi manjinskih vijeća
Full Article 2 minutes read

Od cijele Hrvatske samo se u Krapinsko-zagorskoj županiji neće birati članovi manjinskih vijeća

izbori

Ministarstvo uprave pozvalo je birače pripadnike nacionalnih manjina koji 5. svibnja biraju svoja manjinska vijeća i predstavnike da do srijede, 24. travnja pregledaju, dopune i isprave podatke upisane u registra birača. Birači to mogu učiniti u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, nadležnom prema mjestu prebivališta i to svakim radnim danom u radno vrijeme ureda.

U nedjelju, 5. svibnja pripadnici nacionalnih manjina diljem Hrvatske birat će članove manjinskih vijeća i manjinske predstavnike čija je zadaća zauzimati se za poboljšanje statusa manjina, odnosno radi njihova sudjelovanja u javnom životu i lokalnim poslovima. I dok će 14 nacionalnih manjina birati 515 manjinskih vijeća, njih 20 birati će 144 manjinska predstavnika. Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici manjina čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. Od 515 manjinskih vijeća na razini 20 županija birat će ih se 74, te u 171 gradu i 270 općina.

Jedina županija na čijoj se razini neće birati manjinsko vijeće je Krapinsko-zagorska. Najviše vijeća, devet, birat će se u Gradu Zagrebu (za albansku, bošnjačku, crnogorsku, češku, mađarsku, makedonsku, romsku, slovensku i za srpsku manjinu) te u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, po osam.

www.sjever.hr/t portal

Input your search keywords and press Enter.