Now Reading:
Titova politička škola na temeljitom čišćenju: Kinezi i nova gospođa Yu stižu u Kumrovec
Full Article 2 minutes read

Titova politička škola na temeljitom čišćenju: Kinezi i nova gospođa Yu stižu u Kumrovec

titova skola kumrovec

Počelo je čišćenje nekadašnje kumrovečke Političke škole, danas Hotela Zagorje, koji već peti put ide u prodaju. Taj, za Kumrovec simbol prošlosti, ali i budućnosti obilježit će, čini se, gospođa Yu.

Misli prošlog stoljeća u ovom slučaju odlaze u smeće. Ne da su promišljanja o socijalnoj nejednakosti danas neprimjenjiva, nego su knjige pljesnjive, vlažne i neupotrebljive. U ništa boljem stanju nisu ni madraci na kojima je nakon mladih nada jugoslavenskog socijalizma, spavala hrvatska vojska, pa onda izbjeglice…

Milan Kladnički, direktor TZ Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela je ovdje zadnji put bio kad su pošli izbjeglice. Do tad je radio kao voditelj ugostiteljstva. “Šank je bio prelijep, drvo je bilo obučeno, mi smo ostavili sve šalice, čaše, aparate za kavu… Sve je bilo u funkciji. Vidim, jedino blagajna nije nikom bila zanimljiva”, kazao je Kladnički.

Vrijednost Škole je s 23 pala na 12 milijuna kuna. U međuvremenu su se izmijenili vlasnici, najprije DUUDI, kasnije Ministarstvo državne imovine, no zatečenu imovinu nitko nije čuvao, paprat je ovdje bila jedini oblik života.

Tada bi sve trebalo biti spremno za kupce, a naizglednija među njima, gospođa Yu iz Kine spremna je uložiti oko 20 milijuna eura za transformaciju političke škole u kompleks zdravstvenog turizma.

“U blizini su izvori termalnih voda, terme Tuhelj i terme Olimpija u Sloveniji, definitivno smatramo da bi budući investitor trebao razviti veoma profitabilni zdravstveni turizam”, navodi Bezjak.

No, mnoge će još kiše do tad pasti kroz rupe na krovu na kojem su nekad bile – danas pokradene bakrene ploče. Ipak neki su dijelovi zgrade bolje zaštićeni. Kinezi, zbog Tita vole Kumrovec, rekla je prilikom zadnjeg posjeta gospođa Yu, a turistička zajednica odmah je tiskala brošure na njihovu pismu.

No, išlo im je, šale se Kumrovčani, za vrijeme bivše gospođe Yu. Nadaju se da će s budućom biti barem jednako dobro.

sjever.ht/rtl.vijesti.hr

Input your search keywords and press Enter.