Now Reading:
Hoće li nakon ovog potpisa međimurskog ministra ojačati gospodarska suradnja Hrvatske i Irana?
Full Article 2 minutes read

Hoće li nakon ovog potpisa međimurskog ministra ojačati gospodarska suradnja Hrvatske i Irana?

ministar horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat primio je u utorak u uzvratnom posjetu delegaciju Islamske Republike Iran, predvođenu ministrom gospodarstva i financija, dr. Farhadom Dejpasandom, te veleposlanikom Islamske Republike Iran u Hrvatskoj Nj.E. Mohammadom Rezom Sadeghom.

Ministar Horvat na samom je početku iskoristio priliku izraziti sućut iranskoj delegaciji zbog poplava koje su zadesile njihovu zemlju u protekla dva tjedna i do sada odnijele već desetke ljudskih života, stvarajući pritom i veliku materijalnu štetu. „Izuzetno mi je žao čuti što se trenutno događa diljem Irana, no zato mi je drago što smo uspjeli uskladiti vrijeme i obaveze kako bismo raspravili o mogućnostima jačanja gospodarskih odnosa naših dviju zemalja“, rekao je ministar. Istaknuo je pritom kako je i sam bio član delegacije Republike Hrvatske, koja je u pratnji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović posjetila Iran 2016. godine. „Upravo je taj posjet potaknuo razvoj gospodarskih odnosa između Irana i Hrvatske, a siguran sam da ćemo i današnjim potpisivanjem Dodatnog protokola doprinijeti stvaranju svih potrebnih preduvjeta za daljnji rast i razvoj poslovanja naših tvrtki“, naglasio je.

Postoji dobra perspektiva u porastu gospodarske suradnje između dviju zemalja

Dodatni protokol na Ugovor o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja između vlada Republike Hrvatske i Islamske Republike Iran, koji su potpisali oba ministra, nastavak je bilateralne suradnje još iz 2005. godine, koja sada donosi potrebne izmjene kako bi se sporazum uskladio s pravnom stečevinom EU.

Ukupna robna razmjena između Irana i Hrvatske u 2018. godini iznosila je 82,1 milijun dolara, što je za 20 posto više u odnosu na 2017. godinu. Ministri su se složili kako to pokazuje dobru perspektivu rasta gospodarske suradnje u budućnosti.

Tekst i foto min. gospodarstva

Input your search keywords and press Enter.