Now Reading:
NOVO POSKUPLJENJE Poskupljuje mlijeko, vraća se naknada za boce do 2 decilitra
Full Article 2 minutes read

NOVO POSKUPLJENJE Poskupljuje mlijeko, vraća se naknada za boce do 2 decilitra

mlijeko

Od početka iduće godine, mlijeko i tekući mliječni proizvodi poskupjet će za najmanje 52 lipe, a dječji i ostali napici te vina u bočicama do dva decilitra bit će skuplji za najmanje 60 lipa. Dogodit će se to zbog novog pravilnika i uredbe o gospodarenju otpadnom ambalažom, koji su poslani na javno savjetovanje, piše portal Novac.hr.


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odlučilo je vratiti povratnu naknadu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode koju je SDP-ova Vlada ukinula 2015., a prvi se put uvodi i povratna naknada za pića u jednokratnoj PET, metalnoj i staklenoj ambalaži do dva decilitra jer se dosad plaćala naknada za bočice volumena većeg od dva decilitra. Povratna naknada iznosit će 50 lipa po boci, dok će naknada gospodarenja po jedinici ambalaže za mlijeko iznositi dvije lipe plus PDV, a za bočice do dva decilitra deset lipa plus PDV.

Mljekari upozoravaju na vjerojatnost povećanja uvoza mlijeka

Budući da su poslodavci i mljekari tražili prijelazno razdoblje za ponovno uvođenje tih naknada, zbog zalihe markica koju imaju, Ministarstvo zaštite okoliša odlučilo je da će pravilnik i uredba u dijelu oko mlijeka i bočica do dva decilitra stupiti na snagu 1. siječnja 2020., a nakon mjesec dana savjetovanja pravilnik i uredba idu i na tromjesečno savjetovanje u Europsku komisiju, piše portal Novac.


Unatoč kritikama mljekara koji tvrde da će cijena mlijeka biti nekonkurentna te da će povećanje od 52 lipe povećati uvoz mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda iz susjednih zemalja, u Ministarstvu tvrde da su se odlučili na ovaj korak jer sada odvojeno prikupljamo samo 28 posto otpada, a svake godine oko 70 milijuna nove ambalaže za mlijeko izlazi na tržište, što stvara 2,2 milijuna kilograma smeća koje završi na odlagalištima. Napominju kako se naknada neće odnositi na mala pakiranja jogurta koja su u drugoj vrsti plastike, nego samo na veću PET ambalažu.

m.sopek/sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.