Now Reading:
Šef Poljoprivredne komore Jakopović – “štitimo naše uzgajivače stočare a ne one koji su koristili nepripadajuće poticaje”
Full Article 2 minutes read

Šef Poljoprivredne komore Jakopović – “štitimo naše uzgajivače stočare a ne one koji su koristili nepripadajuće poticaje”

mladen jakopović

Hrvatska poljoprivredna komora podržava nastojanja resornog ministarstva da se uvede red u nezakonito korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta posebice u dijelu u kojem su pojedinci primali ne pripadajuće poticaje. No, odbijamo tvrdnju koja se nedavno pojavila u dijelu medija da su korisnici, odnosno predstavnici poljoprivrednih gospodarstva čija su zemljišta izbrisana iz ARKOD-a digli uzbunu preko Hrvatske poljoprivredne komore.

Istina je da su predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore inicirali održavanje sastanka u Ministarstvu gospodarstva zbog rješavanja problema stočara koji su uredno ispunjavali svoje obveze i nisu svojom krivnjom dovedeni u položaj gdje su im zemljišta izbrisana iz ARKOD-a a radi se oko 20 tisuća hektara. 

„Hrvatske šume upravljaju spomenutom površinom koja je stavljena u šumsko-gospodarske osnove čime se automatski onemogućava upisati to zemljište u ARKOD. Dogovoreno je da probamo iznaći rješenje, da vidimo što možemo s Hrvatskim šumama odraditi da se ovim uzgajivačima do 15. svibnja, kad je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za upis ARKOD parcela, omogući prelazni period. HPK štiti interes upravo tih uzgajivača” – pojasnio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. 

Ovaj problem, koji je naslijeđen još od 2015. godine, potvrdilo je i Ministarstvo poljoprivrede. Radi se o 440 obiteljskih gospodarstava koja su u ovom trenutku izbrisana, dijelovi njihovih ARKOD čestica, i površini od 7 tisuća hektara. Ministarstvo poljoprivrede temeljem nove uredbe koja je stupila na snagu 1. lipnja prošle godine pokrenulo je postupak prikupljanja informacija šumskih zemljišta za potrebe pašarenja. Prošle godine Hrvatske šume su izvijestile da na ovih 19 tisuća čestica ili 7 tisuća hektara neće se moći ponoviti natječaj, jer prema šumsko-gospodarskim planovima, a to je osnova za upravljanje šumama i šumskim zemljištem, nije dozvoljeno pašarenje.

“Hrvatska poljoprivredna komora” intenzivno u suradnji s resornim ministarstvom i Hrvatskim šumama traži rješenje ovog problema za stočar-uzgajivače i to nam je prioritet” – zaključio je Jakopović. 

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.