Now Reading:
Varaždinski genijalac na Cambridgeu: Požalio sam što sam uopće razmatrao da studiram u Hrvatskoj
Full Article 3 minutes read

Varaždinski genijalac na Cambridgeu: Požalio sam što sam uopće razmatrao da studiram u Hrvatskoj

srpak

Mladi Varaždinac Ilija Srpak, bivši učenik Prve gimnazije, u prošloj školskoj godini bio je najuspješniji hrvatski učenik na natjecanjima – dobio je čak pet Oskara znanja. Upoznala ga je i hrvatska javnost zbog njegova maestralnog govora u kojemu nije štedio politiku, medije, profesore, piše Srednja.hr.
Danas je Ilija student na jednom od najboljih sveučilišta svijeta, Cambridgeu. Otkrio je kako se ondje snašao i planira li se nakon faksa vratiti u Hrvatsku.
– Znao sam da je tamo vrlo kvalitetno obrazovanje, iako je daleko i ne poznajem puno ljudi, odlučio sam se odvažiti i pokušati. Nakon što su me primili sve više i više sam bio siguran da je to pravo mjesto za mene i da ne želim studirati u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se dobrim studentom smatra onaj koji zna zbrojiti razlomke, u Cambridgeu olimpijce špotaju da nisu dovoljno dobri i da moraju više učiti. Htio sam biti u takvom okruženju, poticajnom i izazovnom – otkrio je Ilija.


Na Cambridgeu nema kolokvije, nego samo pismeni ispiti na kraju godine.
– Za premali postotak bodova pada se ispit i godina. Ovdje nema popravnih rokova. Godina je 9.250 funti pa ti padni ako hoćeš. To mi se jako sviđa kod Cambridgea, mislim da bi tako trebalo uvesti i u Hrvatskoj, samo jedan rok, inače da se pada godina i da se mora državi vratiti novac za sve što je uložila u studenta – subvenciju, školarinu i tako dalje – smatra Ilija.
– Ni u jednom jedinom trenutku nisam požalio što sam upisao studij na Cambridgeu. Mogu reći da sam požalio što sam uopće razmatrao da studiram u Hrvatskoj – otkriva mladi Varaždinac.


Pitali su ga i smatra li da mu je obrazovanje u Hrvatskoj pružilo dobru podlogu za studiranje na tom prestižnom studiju.
– Hrvatsko obrazovanje? Ne. Došao sam ovdje kao netko tko već zna puno stvari koje učimo, ali ne zbog obrazovanja koje sam dobio tu, nego onog što sam se sam učio i što sam stekao na natjecanjima. Tu na prvoj godini radimo stvari koje se u Hrvatskoj rade na drugoj i trećoj. Srednjoškolsko obrazovanje koje sam dobio definitivno me ne bi pripremilo za to – smatra Ilija.
Hoće li se Ilija vratiti u Hrvatsku po završetku studija, nije siguran.
– Moguće je da ću ostati u Velikoj Britaniji i tu nastaviti istraživanja, ali do toga ima još puno vremena i teško je reći – zaključuje ovaj genijalac.

www.sjever.hr/ srednja.hr

Input your search keywords and press Enter.