Now Reading:
HDZ najjači, SDP se bori za četvrti mandat a u Bruxelles ide i Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija????
Full Article 2 minutes read

HDZ najjači, SDP se bori za četvrti mandat a u Bruxelles ide i Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija????

izbori

Kako su se i jesu li se uopće hrvatski građani opredijelili na EU izborima, u Dnevniku Nove TV donosi Crobarometar.

Hrvatski građani u svibnju po treći put izlaze na europske izbore, a da se oni kojim slučajem održavaju sada, prvi na listi bio bi HDZ s potporom od 29,5 posto. Odmah iza slijedi SDP sa 18,9 posto i popravljenim rejtingom u odnosu na mjesec prije.

Treći je izbor građana Živi zid s potporom od 9,4 posto, a Most je popravio rejting i sada može računati na potporu od 6,1 posto birača. Amsterdamska koalicija malo je izgubila potporu u odnosu na mjesec prije i trenutačno mogu računati na potporu od 5,6 posto.

Za mandat u Europskom parlamentu još se bore i Start Dalije Orešković koji može računati na potporu od 4,1 posto te stranka Bandić Milan 365 s potporom od 4 posto.

Ostale stranke daleko su od mogućnosti da dobiju mandate europskih zastupnika i svi zajedno, od desnice do ljevice, u zbroju imaju 16,6 posto. Neodlučnih birača 60 dana prije izbora je 5,8 posto.

Pogled na rezultate istraživanja upućuje na to da će HDZ, SDP, Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija imati svoje predstavnike u Bruxellesu, dok će se za prelazak izbornog praga boriti još Start i Bandić Milan 365.

HDZ u ovom trenutku ima čvrstih 5 mandata, SDP 3, a Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija po 1. Za preostali mandat bi se borili HDZ, SDP, Živi zid, Start i Bandić Milan 365. U odnosu na istraživanje iz prošlog mjeseca vidljivo je da se Most dodatno približio mandatu, a da SDP ulazi u borbu i za četvrti mandat.

www.sjever.hr/Jutarnji.hr

Input your search keywords and press Enter.