Now Reading:
Stalno ste umorni i dekoncentrirani? Možda je u ovome problem
Full Article 3 minutes read

Stalno ste umorni i dekoncentrirani? Možda je u ovome problem

Teško uranjate u san i loše spavate

Unatoč velikom umoru, nerijetko se događa da nam je problem uopće zaspati jer nam se brige neprestano vrte po glavi. Čak i kad u tome uspijemo, osjećaju umora doprinijet će buđenja tijekom noći jer nam okidači poput financijskih ili ljubavnih problema ne dozvoljavaju da se isključimo, a to kao posljedicu može imati nemiran san, neispavanost i jutarnji umor.

Umorni ste i nakon prospavane noći

Ponekad se i nakon odspavanih sedam sati noću osjećate umorno. To bi mogao biti znak da se možda događa nešto drugo, a to ćete znati ako i nakon nekoliko uzastopnih noći u kojima spavate od sedam do osam sati ne osjetite poboljšanje.

Osjećate sindrom pregorenosti na poslu

Stres i umor definitivno su vezani uz današnji način života, pri čemu smo

stalno na raspolaganju i kad nismo na poslu. Mobiteli nam zvone bez obzira gdje smo, a društveni mediji uz nas su 24 sata dnevno. Sve su to izvori stresa niskog intenziteta, ali problematični su jer su kontinuirani i stalno nas drže u stanju ‘borba ili bijeg’. Zbog toga se ne uspijevamo resetirati, a to nas s vremenom dovodi do osjećaja pregorenosti na poslu.

Teškoće s razumijevanjem i pamćenjem

Jedan od prvih pokazatelja da je ubrzani način života počeo ostavljati posljedice na vaše mentalno zdravlje su poteškoće s razumijevanjem, a ne poduzmete li nešto, uskoro možete očekivati zaboravljanje i općenito poteškoće s pamćenjem.

Muči vas bol u želucu

Uz sav umor koji osjećate, anksioznost je vrlo često praćena fizičkim simptomima. Osjećate li bilo kakve neuobičajene probleme, poput boli u želucu, migrene, nedostatka daha ili lupanja srca, nemojte ih ignorirati.

Pet prirodnih načina za smanjivanje razine stresa

Muče li vas navedeni simptomi, pokušajte na prirodan način ublažiti stres, povećati razinu koncentracije i potaknuti duševni mir.

Tjelovježba

Uz sve zdravstvene blagodati, i bolji izgled, fizička aktivnost pomoći će vam lakše se nositi sa stresom. Ne zaboravite da su okidači stresa ‘raspoloživost’ i društveni mediji, pa će odvajanje od vjernog pratitelja tijekom tjelovježbe imati višestruk učinak.

Meditacija

Tijelu i umu potrebni su trenuci opuštanja kako bi se resetiralo. U posljednje vrijeme jako je popularna sofrologija, tehnika dinamičnog opuštanja koja kombinira disanje, meditaciju, lagane pokrete tijela i tehnike vizualizacije. Samo 10 minuta prakticiranja sofrologije dnevno može ublažiti stres, tjeskobu i sindrom pregorenosti, izoštriti fokus, izgraditi otpornost, poboljšati san i potaknuti pozitivnost.

Boravak u prirodi

Dvadesetak minuta provedenih na otvorenom, sugerira jedna studija, isporučit će vašem mozgu energije koliko i šalica kave. Sezonski afektivni poremećaj, stanje obilježeno simptomima anksioznosti, iscrpljenosti i tuge, karakterističan je za kraće zimske dane i nižu razinu sunčeve svjetlosti, a prirodno sunčevo svjetlo, pokazale su studije, pomaže i u ublažavanju boli i stresa.

Kod ispitanika koji su dvije noći proveli u šumi zabilježena je niža razina hormona stresa kortizola nego kod onih koji su isto vrijeme proveli u gradu. Već i šetnja šumom, pokazala je jedna studija, smanjuje razinu anksioznosti i poboljšava raspoloženje. Zeleno okruženje, pokazale su studije, smanjuje osjećaj fizičkog napora i diže raspoloženje, zbog čega je vani puno lakše vježbati.

Vrtlarstvo

Vrtlarenje je tjelovježba na otvorenom, pod sunčevom svjetlošću i u zelenom okruženju, a promatrajući napredak svojih biljčica nećete imati potrebu stalno provjeravati nove statuse svojih virtualnih prijatelja. Prakticirati ga možete i na balkonu te pogled na sivilo grada učiniti radosno zelenim. Zasadite biljke u čijim mirisima uživate i dobit ćete opuštajuću aromaterapiju.

sjever.hr / www.tportal.hr

 

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.