Now Reading:
Mlijeko poskupljuje 52 lipe, vraća se naknada za boce do 2 decilitra
Full Article 3 minutes read

Mlijeko poskupljuje 52 lipe, vraća se naknada za boce do 2 decilitra

Mlijeko i tekući mliječni proizvodi od početka iduće godine poskupjet će za najmanje 52 lipe, a dječji i ostali napici te vina u bočicama do dva decilitra bit će skuplji za najmanje 60 lipa zbog novog pravilnika i uredbe o gospodarenju otpadnom ambalažom, koji su jučer poslani na javno savjetovanje.


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike tako je odlučilo vratiti povratnu naknadu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode koju je SDP-ova Vlada ukinula 2015., a prvi se put uvodi i povratna naknada za pića u jednokratnoj PET, metalnoj i staklenoj ambalaži do dva decilitra jer se dosad plaćala naknada za bočice volumena većeg od dva decilitra. Povratna naknada iznosit će 50 lipa po boci, dok će naknada gospodarenja po jedinici ambalaže za mlijeko iznositi dvije lipe plus PDV, a za bočice do dva decilitra deset lipa plus PDV.

Unatoč kritikama mljekara koji tvrde da će cijena mlijeka biti nekonkurentna te da će povećanje od 52 lipe povećati uvoz mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda iz susjednih zemalja, u Ministarstvu tvrde da su se odlučili na ovaj korak jer sada odvojeno prikupljamo samo 28 posto otpada, a svake godine oko 70 milijuna nove ambalaže za mlijeko izlazi na tržište, što stvara 2,2 milijuna kilograma smeća koje završi na odlagalištima. Napominju kako se naknada neće odnositi na mala pakiranja jogurta koja su u drugoj vrsti plastike, nego samo na veću PET ambalažu.

– Može se reći da će poskupljenje biti minimalno, i to deset lipa za bočice do dva decilitra koje se obično prodaju u ugostiteljstvu te dvije lipe za mlijeko i tekuće mliječne proizvode, jer ako vratite tu bocu, onda ćete dobiti povratnu naknadu od 50 lipa. Dakle, riječ je o kazni za neodgovorne građane – pojašnjavaju u Ministarstvu te napominju kako su domaća reciklažna industrija i ugostitelji tražili da se plaća naknada i za bočice do dva decilitra.

Intencija je, kažu u Ministarstvu, iskoristiti sve moguće mjere kako bi miješanog komunalnog otpada bilo što manje, a to je, tvrde, samo jedna od mjera koje se provode.

– Više od 96 posto ambalažnog otpada koji je u sustavu povratne naknade sada se i vrati – poručuju iz Ministarstva.

Na kritike da nijedna država EU nema povratnu naknadu za boce od mlijeka, odgovaraju da je to zato što to nije popularno jer boce od mlijeka koje se ne operu smrde, a mi smo u situaciji da nam je svaka mjera bitna kako bismo ispunili plan prema EK da do 2020. odvojeno prikupljamo i recikliramo 50 posto otpada.

sjever.hr / www.jutarnji.hr

Input your search keywords and press Enter.