Now Reading:
Od gripe u Hrvatskoj umrlo 107 osoba. Najveća stopa oboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji
Full Article 2 minutes read

Od gripe u Hrvatskoj umrlo 107 osoba. Najveća stopa oboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji

gripa

U Hrvatskoj je, zaključno s 17. ožujak 2019. godine, službeno registrirano ukupno 60 293 oboljelih od gripe, od čega je u 11. tjednu pristiglo 515 prijave, čime se nastavilo očekivano smanjivanje broja oboljelih. Najveći broj prijava je pristigao iz Grada Zagreba, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u uspredbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 107 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.