Now Reading:
Uskoro u školama i bolnicama domaće voće i povrće a ne iz uvoza?
Full Article 3 minutes read

Uskoro u školama i bolnicama domaće voće i povrće a ne iz uvoza?

voće

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u srijedu usvojila je Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora za razdoblje 2019. i 2020. godine.

„ Po meni je normalno je djeca iz škola i vrtića u Zagrebu na tanjure dobiju jabuku koja raste na području Zagreba ili Zaprešića, a ne onu iz uvoza. Zato smo smislili način na koji ćemo svim javnim ustanovama omogućiti da u javnoj nabavi preferiraju domaće proizvode s lokalnih OPG-ova. Tako će naša djeca, starije osobe, vojnici, studenti, pacijenti u bolnicama – dobiti svježu, lokalno uzgojenu i samim time kvalitetniju hranu, a naši poljoprivrednici siguran plasman svojih proizvoda i još jednu motivaciju za udruživanje“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić te zaključio „Kriterije i pondere za javnu nabavu smo već pripremili, provest ćemo i pilot projekt i edukaciju zaposlenika iz javnog sektora kako bi se olakšalo plasiranje lokalnih proizvoda u hrvatskim javnim ustanovama.“

Bolnice, škole, vrtići, studentski domovi, vojarne i slične ustanove mogu odigrati ključnu ulogu u potrošnji lokalnih proizvoda i poticanju održive poljoprivredne proizvodnje. Zato smo u Zakonu o javnoj nabavi, omogućili javnim naručiteljima da pri odabiru najpovoljnije ponude prehrambenih proizvoda, primjene dodatne kriterije i relativne pondere za vrednovanje svježine i kvalitete hrane što dovodi do smanjivanja negativnih utjecaja na okoliš (kratkoća transporta i smanjenje ambalažnog otpada). To u stvarnosti znači da će lokalni proizvođači voća, povrća, jaja i drugih prehrambenih proizvoda opskrbljivati vrtiće, škole, bolnice i druge ustanove na svom području, odnosno da će hrana od polja do stola doći u najkraćem mogućem vremenu.

Akcijskim planom će se maksimalno rasteretiti poljoprivredni proizvođači i ukloniti dosadašnje prepreke u ponudi hrane kroz kratke lance opskrbe. Predvidjeli smo edukaciju za provedbu javne nabave hrane, osnivanje operativnih skupina i proizvođačkih organizacija radi objedinjavanja ponude hrane i što širu primjenu modela kratkih lanaca opskrbe, kao i osnivanje subjekata u poslovanju s hranom radi predpripreme hrane za javne ustanove radi smanjenja otpada od hrane.

Ministarstvo poljoprivrede provest će pilot projekt uvođenja ovakve vrste javne nabave u KBC Zagreb, najvećoj bolnici u sustavu zdravstva RH, kako bi se ocijenila opravdanost uključivanja lokalnih proizvođača hrane u sustav opskrbe namirnicama za potrebe prehrane u velikim bolničkim sustavima i drugim javnim ustanovama. Pilot projekt edukacije i primjene relativnih pondera počinje u KBC Zagreb, a iduće godine obuhvaćamo i sve ostale ustanove. Da bismo ovo dobro odradili i da bi svi dionici lanca opskrbe dobili najbolje, moramo potaknuti i proizvođače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na udruživanje u operativne skupine i proizvođačke organizacije kako bi udruženi mogli ponuditi tražene količine. Također, organiziranjem predpripreme hrane za javne ustanove maksimalno će se smanjiti otpad od hrane.

Foto ilustracija

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.