Now Reading:
TRŽIŠTE VAPI ZA NJIMA Studenti Sveučilišta Sjever najzapošljiviji u Hrvatskoj
Full Article 3 minutes read

TRŽIŠTE VAPI ZA NJIMA Studenti Sveučilišta Sjever najzapošljiviji u Hrvatskoj

sveučilište sjever

Sveučilište Sjever u suorganizaciji s Varaždinskom županijom organiziralo je okrugli stol na temu „Stanje i perspektive visokog obrazovanja u Varaždinskoj županiji“. Cilj okruglog stola bio je razmatranje stanja i perspektiva visokog obrazovanja u Varaždinskoj županiji kroz predstavljanje područja suradnje Sveučilišta Sjever s Varaždinskom županijom, srednjoškolskim obrazovnim ustanovama i gospodarstvom.

Uvodni govor te podlogu daljnjoj raspravi na okruglom stolu održao je prof.dr.sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, izv. prof.dr.sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin, Tomislav Paljak, zamjenik župana, te Dragutin Gložinić, predsjednik Županijske komore Varaždin.

Uz spomenute, sudjelovali su i ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije s kojima se raspravljalo o stanju i perspektivama visokog obrazovanja u Varaždinskoj županiji. Prijedlozi i zaključci izneseni na okruglom stolu poslužit će kao smjernice u definiranju novih strateških ciljeva Sveučilišta Sjever kao i Varaždinske županije u području visokog obrazovanja.

– Mislimo da smo jako uključeni u tijek radnih procesa i imamo veliki rast stipendija koje daju poslodavci naših studentima. Zapošljivost naših studenata je izvrsna, ali željeli bi čuti od naših ravnatelja srednjih škola njihove ideje i što možemo zajedno napraviti po tom pitanju. Svi studijski programi orijentirani su prema potrebama privrede našeg kraja. No, ono što je naš problem je da naši kapaciteti profesionalaca koje možemo školovati nije na razini zahtjeva gospodarstva jer su potrebe puno veće – izjavio je Milković.

-Obrazovanje je dio vertikale za koju je Županija kao osnivač odgovorna. U ovom trenutku imamo 3500 redovnih studenata i 1500 izvanrednih. Ono čime Županija potiče su stipendije, a ukupno je to 116 stipendija u ovom trenutku. Želimo pružiti jednake mogućnosti za sve koji se žele školovati i vrlo smo socijalno osviješteni, tako da svake godine dižemo postotak stipendija. Uvođenjem modela besplatnog obrazovanja, učenicima smo omogućili da kasnije mogu i studirati. U ovom trenutku Sveučilište se bazira na STEM području i studenti koji izlaze iz Sveučilišta su najzapošljiviji u Hrvatskoj – potvrdio je Paljak.

Gložinić je rekao kako je Sveučilište Sjever orijentirano na ono što čini veliki dio naše industrije gdje dominira automatsko upravljanje i umjetna inteligencija, a to je upravo, kaže, težište djelovanja Sveučilišta koje je uključeno u realne potrebe našeg gospodarstva.

– Nastojimo dati podršku programima za kojima postoji potreba na tržištu. Studenti obavljaju praksu koja je i njima korisna za stjecanje znanja, ali i firmama koje će unaprijed imati ljude koji će nastaviti raditi kada završe studij – zaključio je Gložinić.

www.sjever.hr/aktualno.hr


Input your search keywords and press Enter.