Now Reading:
Ludbreg, Ivanec ….. žele osnivačka prava nad školama
Full Article 2 minutes read

Ludbreg, Ivanec ….. žele osnivačka prava nad školama

dubravko bilić

S obzirom na informaciju da će gradonačelnik Milorad Batinić predložiti ivanečkim vijećnicima da od Varaždinske županije zatraže prijenos osnivačkih prava nad svim školama na svom administrativnom području na Grad Ivanec pohvaljujemo takvu inicijativu. Nadamo se da će i drugi gradovi uvidjeti značaj ovakvih inicijativa koju je Grad Ludbreg pokrenuo još prošle godine iako ju do danas još uvijek nismo uspjeli realizirati zbog nerazumijevanja većine vijećnika Županijske skupštine koji su naš prijedlog odbili. I dalje smo odlučni u ovoj namjeri jer smatram kako lokalna zajednica najbolje zna i shvaća potrebe obrazovne ustanove koja na tome prostoru djeluje.

Svjesni smo da je Varaždinska županija uložila velike novce u jednosmjensku nastavu, centre izvrsnosti, ali svejedno je ovakav model upravljanja gledajući s današnje perspektive, zastario. Grad Ludbreg dokazao se u brojnim područjima, a kad je u pitanju obrazovanje nema mjesta za kompromis jer djeca zaslužuju najbolje moguće uvjete. Za potrebe naše osnovne škole godišnje izdvajamo oko pola milijuna kuna iako nije naša. Osiguravamo besplatan prijevoz za sve naše učenike, sufinanciramo školsku kuhinju, kupujemo udžbenike, osiguravamo bon za kupnju školske opreme.Pokrenuli smo i produženi boravak koji u našoj školi djeluje sada već petu godinu zaredom uz financijsku potporu Grada, financiramo pomoćnika u nastavi.

Obrazovanje nikako ne smije biti igračka i upravo iz tog razloga puno je logičnije da osnivačka prava nad školom ima lokalna zajednica. Obzirom da je i Grad Ivanec uvidio prednosti takvog modela, nadam se da će i Županija uvidjeti da ovo nije politička igra već briga lokalne zajednice za svoje stanovnike kojima smo mi dužni osigurati najbolje uvjete.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.