Now Reading:
Oktansko ludilo u Kumrovcu
Full Article 3 minutes read

Oktansko ludilo u Kumrovcu

kumrovec

Sve je spremno za početak 8. INA Rallya Kumrovec koji će se 1. i 2. ožujka održati pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Već tradicionalno, u Hrvatsko Zagorje stižu velik broj stranih posada koje žele testirati svoje automobile pred važne utrke u njihovim nacionalnim prvenstvima. Novost je da se od ove sezone mogu bodovati i za Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske, pa se ukupno 30 posada odlučilo prijaviti za to natjecanje. Ukupan broj prijavljenih posada za nastup na Rallyu Kumrovec je 53, a stižu iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske.
U red favorita svakako spadaju aktualni prvaci Hrvatske Krisztian Hideg i Istvan Kerek, koji će nastupiti u Škodi Fabiji R5. Na Kumrovcu su već slavili 2016. godine, a ove će pokušati iskoristiti nedolazak pobjednika iz posljednje dvije sezone, Austrijanca Nikija Mayra-Melnhofa. Jaku konkurenciju ipak će imati u posadi koja je prošle sezone osvojila slovensko prvenstvo, Roku Turku i Blanki Kacin, koji će Kumrovec iskoristiti za premijeru novog automobila, Hyundaia i20 R5.
Premijerni nastup u hrvatskom prvenstvu u vozilu klase R5 imat će trostruki pobjednik Kumrovca Janos Szilagy, koji će sa suvozačicom Alexandrom Varadi uske i zahtjevne brzinske ispite krotiti u Fordu Fiesti. Pobjede će biti željne i posade Antal Kovacs – Gergo Istovics u Fiesti R5 te Darko Peljhan – Matej Čar u VW Polu R4N. Hrvatski vozači malo su preraspodijelili snage. Juraj Šebalj i Viliam Prodan prošlosezonske R5 jurilice zamijenili su onima klase R3. Šebalj će sa suvozačem Ivanom Pogačićem nastupiti u Toyoti GT86, a Viliam Prodan uz navigatora Zorana Raštegorca u Renaultu Cliu. Veteran Nenad Lončarić nalazi se visoko na startnoj listi s atraktivnom Subau Imprezom. Suvozač će mu biti iskusni Tomislav Pazman.
Prvi pogled na listu prijava otkriva izuzetno jaku konkurenciju u klasi 3 MZPH, u kojoj je prijavljeno sedam posada. Posebno će zanimljiv biti troboj vozača francuskih vozila, mladog Kristofa Klausza u Peugeotu 208 R2 te nešto iskusnijeg dvojca u Citroenima C2 R2 Max, Marka Grossija i Matea Butorca. Svaki njihov „krivi korak“ vrebat će Tomas Hrvatin u Renaultu Clio, Marko Cavor u Seatu Ibiza TDi, kao i Austrijanci Alfred Kramer u Opel Adamu R2 i Enrico Windisch u Citroenu C2 R2 Max.
Atraktivna i vrijedna vozila počela su stizati u Kumrovec, gdje je smješteno servisno parkiralište te će se na svega stotinjak metara od njega tijekom subote održati startna i ciljna svečanost. Ukupno 8 brzinskih ispita nalazi se u itinereru natjecanja koje počinje u petak, 1. ožujka, neobaveznim shakedownom od 13 do 15 sati. Slijede dva brzinska ispita na parkiralištu Termi Tuhelj između 16:44 i 20 sati. Subotnji program kreće iz Muzeja Staro Selo u Kumrovcu, uz dva brzinska ispita, Zagorska Sela i Kumrovec, koji će se voziti po tri puta. Na kraju natjecanja posade će još jednom stići u Muzeju Staro selo, gdje ih očekuje ciljna ceremonija i dodjela nagrada u 17 sati i 15 minuta.
Rekorder Kumrovca s tri pobjede je Mađar Janos Szilagyi. Dva put je slavio Austrijanac Niki Mayr-Melnhof, a po jednu pobjedu imaju Krisztian Hideg i Daniel Šaškin, koji se nakon uspješnog nastupa na rallyu Dakar u siječnju vraća na kumrovečki rally u svojstvu predvozača.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.