Now Reading:
Novi ciklus predavanja za poljoprivrednike: o uzgoju buče, a i o tome kome se (ne) mora izdati račun
Full Article 4 minutes read

Novi ciklus predavanja za poljoprivrednike: o uzgoju buče, a i o tome kome se (ne) mora izdati račun

Savjete o sadnji, zaštiti i preradi uljne buče, kao i o tome što mora sadržavati deklaracija na zapakiranim proizvodima te kada (ni)su obvezni izdati račun kupcu, bile su teme prvog ovogodišnjeg predavanja za poljoprivrednike i sve zainteresirane u organizaciji Varaždinske županije.


Teme su prvenstveno bile vezane uz buču budući da se sve veći broj poljoprivrednika iz Varaždinske županije odlučuje upravo za uzgoj uljne tikve i proizvodnju Varaždinskog bučinog ulja.


– Podrška Županije proizvođačima buče i Varaždinskog bučinog ulja nikad nije bila veća. U zadnje dvije godine ulažemo znatna financijska sredstva u promociju i etabliranje robne marke Varaždinsko bučino ulje, kao i u distribuciju te probijanje na nova tržišta. Krećemo i u proces zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla, što je slična vrsta zaštite kakvu na razini Europske unije već imaju Varaždinsko zelje, Varaždinski klipič i Zagorski puran. Nadam se da će Varaždinsko bučino ulje biti četvrti proizvod u tom nizu – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek.


Da bi prinosi bili što veći, a proizvodi kvalitetniji, važan je pravilan uzgoj, a o tome je govorila Mara Bogović, mag. ing. arg., iz Savjetodavne službe Varaždin Ministarstva poljoprivrede.


– Bitna je pravovremena sjetva, na optimalnim temperaturama i na kvalitetno pripremljenom tlu. Sjetva se preporučuje krajem travnja i početkom svibnja, kad je temperatura tla na dubini sjetvenog sloja nekoliko dana iznad 14 stupnjeva. U godinama s toplim ranim proljećem ranija sjetva može dati veće prinose, dok istovremeno prerana sjetva u hladno i prevlažno tlo može dovesti do propadanja sjemena – rekla je Mara Bogović, koja je dala i savjete koja se zaštitna sredstva smiju, a koja ne smiju koristiti, kao i to kako odrediti kada je tikva zrela i spremna za preradu.


– Nakon dozrijevanja, preporuča se da se tikve nekoliko dana prije berbe nagrnu u redove, pri čemu se plod odvaja od stabljike, a sjeme dodatno povećava svoju masu i dozrijeva – savjetovala je. 


Održala je i korisno predavanje o zakonskim propisima vezanima uz prodaju Varaždinskog bučinog ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda, te dala informacije kada proizvođači moraju, a kada ne moraju izdati račun kupcu, odnosno u kojem slučaju (ni)su obveznici PDV-a te koje evidencije moraju voditi.


– Mali poljoprivredni proizvođači svrstavaju se u više kategorija. Ako godišnji prihodi od prodanih proizvoda, usluga i poticaja ne prelaze 80.500 kuna, tada nisu obvezni upisati se u registar poreznih obveznika. Ako prodaju svoje primarne poljoprivredne proizvode, nisu obvezni izdavati račune, nego voditi običnu evidenciju o prodaji. U slučaju da su godišnji prihodi iznad 80.500 kuna, tada se upisuju u registar poreznih obveznika. Postaju obveznici poreza na dohodak, ali još uvijek nisu obveznici PDV-a, i to tako dugo dok ne prijeđu iznos od 300.000 kuna godišnje prema Zakonu o PDV-a – pojasnila je Mara Bogović.


Svi poljoprivrednici koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode direktno krajnjem potrošaču na otvorenom prostoru – na kućnom pragu, tržnici ili štandu, nemaju obavezu izdavanja računa, nego samo vođenja evidencije.


– Međutim, ako vlastite proizvode prodaju onome tko će ih dalje preprodavati i tko je obveznik PDV-a, onda moraju izdavati račun. Isto tako, u slučaju prodaje poljoprivrednih proizvoda u zatvorenom prostoru, primjerice, u trgovačkom lancu, automatski su obveznici PDV-a i fiskalizacije – upozorila je.


Poljoprivrednici prodaju i zapakirane proizvode, a za njih je strogo propisano koje podatke na deklaraciji moraju sadržavati. O tome je predavanje održala Melita Makovec, mag. ing. mol. bioteh., iz Bioinstituta, tvrtke u čijoj je djelatnosti i kontrola deklaracija. 


– Na zapakiranim proizvodima obavezni podaci su naziv hrane, popis sastojaka uključujući i alergene, neto količina, rok trajanja, posebni uvjeti čuvanja, ime ili naziv i adresa subjekta u poslovanju s hranom, zemlja ili mjesto podrijetla, hranjive vrijednosti te dodatni zahtjevi označavanja po drugim propisima. Deklaracija je prvenstveno važna radi zaštite potrošača, ali i zbog upravljanja eventualnim rizicima. Ako se za neku hranu ispostavi da je zdravstveno neispravna, tada se može reagirati i povući ju kako ne bi došlo do većeg problema – navela je Melita Makovec.

sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.