Now Reading:
Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar gradonačelniku Marijanu Škvariću u Lepoglavi uručio Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade gradske uprave
Full Article 3 minutes read

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar gradonačelniku Marijanu Škvariću u Lepoglavi uručio Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade gradske uprave

skvaric

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar posjetio je 22. siječnja Lepoglavu i tom prigodom gradonačelniku Marijanu Škvariću uručio Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade gradske uprave. Naime, Gradu Lepoglavi je kroz natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” odobreno sufinanciranje projekta energetske obnove zgrade gradske uprave u iznosu od 606.416,70 kuna. Više je to od polovice sredstava potrebnih za realizaciju projekta obnove zgrade vrijednog 1.215.974,71 kuna. 

– Obnovom će zgrada biti ugodnija za boravak, a smanjit će se potrošnja energenata. Sredstva koja će se pri tom uštedjeti moći će se uložiti za druge potrebe kao što je uređenje vrtića, škola, cesta, rasvjete – istaknuo je potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar. Zahvalivši Vladi i njenom potpredsjedniku Predragu Štromaru, gradonačelnik Marijan Škvarić, koji je Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade primio u nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća, Roberta Dukarića, pojasnio je da će se dodijeljenim sredstvima financirati obnova 80 godina stare zgrade na kojoj će biti izvedeni zahvati na hidroizolaciji podruma, obnovi vanjske ovojnice i zamjeni dotrajalih krovova. Pored toga, postojeći sustav za grijanje vode zamijenit će se novim, energetski učinkovitim sustavom koji će za grijanje potrošne
vode koristiti solarni sustav ugrađen na zgradu. Izgradit će se i rampa za lakši pristup zgradi osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti. 

– Ovo je već četvrti projekt koji smo realizirali ili je u fazi realizacije, a za koji smo sredstva dobili kroz natječaje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Sredstva koja ćemo uštedjeti ovim projektom koristit ćemo za daljnje podizanje standarda naših građana – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodavši da su u Gradu Lepoglavi postavljeni visoki ciljevi što se standarda građana tiče te da se za njihovo dostizanje uspješno koriste sredstva resornih ministarstava i fondova Europske unije.

Ne samo dodjelom potpora za realizaciju pojedinih projekata, Vlada je jedinicama lokalne samouprave pomogla promjenom zakona o njihovom financiranju čime je omogućen bolji standard kakav građani Grada Lepoglave i sjevera Hrvatske zaslužuju, istaknuo je Štromar. 

– Izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave Grad Lepoglava je dobio puno više sredstava nego ih je imao, a za koja je odlukom jedne prijašnje vlade bio osakaćen. Sad su ta sredstva vraćena i nadodana nova. Zahvaljujući tome građani će imati bolji standard kakav i zaslužuju. Niti jedna vlada do ove nije razmišljala o sjeveru i davala mu toliko novaca – poručio je Štromar dodajući da je zahvaljujući dobro pripremljenim projektima i otvorenim natječajima na koje su ti projekti prijavljeni, Varaždinska županija postala veliko gradilište. Svečanosti uručenja Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade gradske uprave, održanoj u gradskoj vijećnici, nazočile su i glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Jelena Zrinski Berger i savjetnica potpredsjednika Vlade, Amalija Šašek, zatim saborski zastupnici Josip Križanić i Božica Makar, potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije, Zlatan Mošmondor; načelnik Općine Klenovnik, Mladen Blaško; načelnik Općine Sračinec, Božidar Novoselec; načelnik Općine Maruševec, Damir Šprem; gradski vijećnici Milan Pavleković, Marija Ribić i Stjepan Vresk te direktor Turističko kulturno informativnog centra, Damjan Županić.

Input your search keywords and press Enter.