Now Reading:
Hoće li nam „penzići” spašavati turističku sezonu?
Full Article 2 minutes read

Hoće li nam „penzići” spašavati turističku sezonu?

umirovljenik

Nedavnim je izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju omogućeno zapošljavanje umirovljenika na četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine, što je naišlo na različite reakcije, često i negativne, uz obrazloženje da ionako nema dovoljno posla za mlade. No u Hrvatskoj udruzi turizma (HUT) podržavaju omogućavanje rada umirovljenicima i ocjenjuju da bi ta mjera mogla pomoći kvalitetnijoj pripremi sljedeće sezone.
Turistički poslodavci u priopćenju ističu kako se velik broj radnih mjesta u turizmu može popuniti ljudima zrele životne dobi, koji žele i mogu raditi i nakon odlaska u mirovinu. To bi, kako navode, moglo značajno utjecati na kvalitetniju pripremu sezone, prenosi Index.
“Zaposlenici koji žive u područjima blizu mjesta rada uvijek su bili prioritet prilikom zapošljavanja, a uvoz radne snage je rješenje samo u situaciji kada domaće tržište rada ne može udovoljiti svim potrebama gospodarstva”, smatraju u HUT-u.
Direktor HUT-a Veljko Ostojić vjeruje da se radi o nastavku liberalizacije mogućnosti rada umirovljenika koji su ispunili uvjete za punu mirovinu i tako podmirili sve zakonske obveze tijekom svoga radnog vijeka, piše Index.
– Umirovljenici koji žele i mogu raditi od velike su vrijednosti za poslodavce, jer im njihovo radno i životno iskustvo omogućuje brzu prilagodbu, a mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao – kaže Ostojić.

Input your search keywords and press Enter.