Now Reading:
Hoće li nam „penzići” spašavati turističku sezonu?
Full Article 2 minutes read

Hoće li nam „penzići” spašavati turističku sezonu?

umirovljenik

Nedavnim je izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju omogućeno zapošljavanje umirovljenika na četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine, što je naišlo na različite reakcije, često i negativne, uz obrazloženje da ionako nema dovoljno posla za mlade. No u Hrvatskoj udruzi turizma (HUT) podržavaju omogućavanje rada umirovljenicima i ocjenjuju da bi ta mjera mogla pomoći kvalitetnijoj pripremi sljedeće sezone.
Turistički poslodavci u priopćenju ističu kako se velik broj radnih mjesta u turizmu može popuniti ljudima zrele životne dobi, koji žele i mogu raditi i nakon odlaska u mirovinu. To bi, kako navode, moglo značajno utjecati na kvalitetniju pripremu sezone, prenosi Index.
“Zaposlenici koji žive u područjima blizu mjesta rada uvijek su bili prioritet prilikom zapošljavanja, a uvoz radne snage je rješenje samo u situaciji kada domaće tržište rada ne može udovoljiti svim potrebama gospodarstva”, smatraju u HUT-u.
Direktor HUT-a Veljko Ostojić vjeruje da se radi o nastavku liberalizacije mogućnosti rada umirovljenika koji su ispunili uvjete za punu mirovinu i tako podmirili sve zakonske obveze tijekom svoga radnog vijeka, piše Index.
– Umirovljenici koji žele i mogu raditi od velike su vrijednosti za poslodavce, jer im njihovo radno i životno iskustvo omogućuje brzu prilagodbu, a mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao – kaže Ostojić.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.