Now Reading:
Hoće li Hrvatska dobiti novi Zakon o referendumu?
Full Article 2 minutes read

Hoće li Hrvatska dobiti novi Zakon o referendumu?

ljudi

Nakon što je Ustavni sud odbacio zahtjeve referendumskih inicijativa “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”, ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je da je zadovoljan rješenjem.
– To pokazuje da je Vlada napravila dobar i transparentan posao – izavio je Kuščević za RTL te dodao da će se danas održati prva sjednica radne skupine za izmjene Zakona o referendumu, a kojima bi trebali biti precizirani rokovi za prikupljanje i kontrolu potpisa te rokovi u kojima Hrvatski sabor mora odlučiti hoće li o nekom pitanju biti raspisan referendum.
Radna skupina koja je osnovana i imenovana 16. siječnja ima 15 članova, a kako doznaje RTL, voditeljicom radne skupine imenovana jeTerezija Marić, načelnica Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja.
Ministar Kuščević je najavio novosti u novom zakonu:
– Bit će promjene glede načina i vremena prikupljanja potpisa. Ne bih rekao da će se vrijeme smanjiti, bit će još bolje i kvalitetnije, na zadovoljstvo svih građana. Utvrdit ćemo točno koji broj glasova, koji rokovi, kad se moraju pregledati, što se mora upisati, čak i tijela koja će provjeravati same potpise. Mi smo sastavili široku radnu skupinu, stručnjaci ustavnog prava, ministarstva uprave, zajednica županija, općina, gradova, našprijedlog će biti da to radi DIP, no neka o tome odlučuje radna skupina. Venecijanska komisija preporučuje da to bude nazavisno tijelo, a mislim da je DIP jedno od takvih.

Input your search keywords and press Enter.