Now Reading:
U Zagrebu održan njemačko-hrvatski razvojni forum: župan Kolar i zamjenica Petek govorili o položaju mladih
Full Article 2 minutes read

U Zagrebu održan njemačko-hrvatski razvojni forum: župan Kolar i zamjenica Petek govorili o položaju mladih

U Zagrebu održan njemačko-hrvatski razvojni forum s ciljem jačanja njemačko-hrvatskih odnosa razmjenom primjera dobrih praksi koji su tematski orijentirani na međuregionalne infrastrukturne projekte, migracije i sigurnost, mlade u Europi te budućnost lokalne demokracije.

Na njemu su sudjelovali i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te njegova zamjenica Jasna Petek, koji su se posebno aktivno uključili u panel raspravu Mladi i Europa.

Zamjenica Petek je u uvodnom izlaganju posebno izdvojila dugogodišnja iskustva Krapinsko-zagorske županije u radu s mladima i za mlade te naglasila kako se kroz godine pokazalo da su mladi spremni sudjelovati u kreiranju politika, onih usmjerenih prvenstveno njima samima, ali i onima za druga područja.

– Zbog čega su mladi u Hrvatskoj toliko često apatični? Zato jer smatraju da ih nitko ne sluša i da ništa ne mogu promijeniti. Smatramo da smo svojim pristupom i projektima pokazali da ima netko tko ih sluša i da se njihov glas čuje. Projekti koji se, primjerice, provode kroz participativni proračun za mlade osmišljavaju, ali i odabiru sami mladi. Mladi tako u praksi vide da i oni svojim angažmanom mogu mijenjati svoju zajednicu i uvjete u kojima žive – istaknuo je u panelu župan Željko Kolar.

Forum je okupio predstavnike njemačkih pokrajinskih vlada, članove Europskog odbora regija, predstavnike lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj te predstavnike hrvatskih resornih ministarstva i institucija.

U panelu Mladi i Europa sudjelovali su i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i voditelj predstavništva lokalnih vlasti savezne pokrajine Badene-Wuettemberg Patrick Wegner.

Na Njemačko-hrvatskom razvojnom forumu bila je i direktorica Poduzetničkog-centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša.

Forum je organizirala Hrvatska zajednica županija u suradnji sa Savezom regija Njemačke, CEMR-om Njemačka, Zakladom Konrad Adenauer i Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj te pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

foto: kzz.hr
sjever.hr
21.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.