Now Reading:
„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” – i Koprivničko-križevačka županija se uključuje u kampanju
Full Article 2 minutes read

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” – i Koprivničko-križevačka županija se uključuje u kampanju

U prostorima Županijske uprave održana je sjednica Županijskog tima Koprivničko-križevačke županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je vodila voditeljica Tima Maja Gregurović.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je naglasio kako Županija podržava Tim i ostala povjerenstva koja u svom radu imaju naglasak na borbi protiv nasilja te održavaju edukativne i preventivne akcije kojima se podiže svijest građana.

Županija također kroz svoje programe i projekte značajno doprinosi tome, a kao primjer je Ljubić spomenuo sigurnu kuću koja pruža sigurnost svim korisnicama kojima je takav oblik zaštite potreban. Naglasio je Ljubić kako je preventiva i edukacija od malih nogu najvažnija, a međuresorna suradnja ključ je svega. Na kraju je spomenuo kako će Županija u predstojećem razdoblju podržati nadolazeće akcije povodom obilježavanja 25. studenoga Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i kampanje 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1,700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  1. prosinac– Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
  2. prosinac– Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
  3. prosinac – Godišnjica Montrealskog masakra
  4. prosinac – Međunarodni dan ljudskih prava s kojim i završava kampanja.

Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode. Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

Prema poznatim podacima, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena, a iz godine u godinu statistike pokazuju kako je sve više onih koji trpe različite oblike nasilja.

foto: kckzz.hr
sjever.hr/kckzz.hr
21.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.