Now Reading:
Brojni cestički osnovnoškolci na predavanju o Domovinskom ratu – s posebnim zanimanjem razgledali su osobnu, vojnu i policijsku opremu
Full Article 2 minutes read

Brojni cestički osnovnoškolci na predavanju o Domovinskom ratu – s posebnim zanimanjem razgledali su osobnu, vojnu i policijsku opremu

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, za učenike sedmih i osmih razreda OŠ Cestica održano je predavanje o Domovinskom ratu koje je realizirano u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata ogranak Varaždin.

Sudionike predavanja pozdravila je ravnateljica škole Nevenka Turščak, a nazočili su mu i prof. povijesti Ivanka Hohnjec, ispred Općine Cestica Vesna Kokot te više od šezdeset učenika 7. i 8. razreda OŠ Cestica.

U uvodnom dijelu prikazan je kratki film o Domovinskom ratu koji je snimio Hrvatski povijesni muzej, a nakon projekcije o obrani Republike Hrvatske govorili su hrvatski branitelji, sudionici obrane. Učenicima i sudionicima predavanja prvi se obratio Vladimir Milavec, voditelj tima, a o obrani Vukovara govorio je potom i satnik Damir Laljek, viši policijski narednik, koji je kao pripadnik zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin MUP-a sudjelovao u obrani Vukovara 1991. godine.

Kao pripadnik postrojbe Policijske uprave Varaždin Ministarstva unutarnjih poslova RH u obrani Vukovara 1991. godine i ostalim akcijama hrvatske vojske i policije u oslobađanju Domovine sudjelovao je i Boris Veselnik, koji je naglasio da su u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovali i brojni bivši učenici OŠ Cestica, kao i oni koji su ranije školovanje završili u OŠ Babinec. Naglasio je da je kao pripadnik policije u obrani Vukovara bio i Marijan Vučak iz Babinca, koji se još uvijek vodi kao nestala osoba, a nakon pada Vukovara trojica policajaca iz općine Cestica završila su u srpskim koncentracijskim logorima.

Tijekom predavanja na video platnu prikazane su i brojne fotografije vezane uz Domovinski rat i obranu, a učenici su s posebnim zanimanjem razgledali i osobnu, vojnu i policijsku opremu u kojoj su u obrani Hrvatske sudjelovali i sami predavači.

sjever.hr/cestica.hr
18.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.