Now Reading:
PALČIĆ GORE ZA PALČIĆE Svjetski je dan prijevremeno rođene djece
Full Article 50 second read

PALČIĆ GORE ZA PALČIĆE Svjetski je dan prijevremeno rođene djece

Dana 17. studenog širom svijeta se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju beba – palčića. U cijelom svijetu jedno od desetoro djece rođeno je prije vremena. U Hrvatskoj je riječ o više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmoro svakoga dana.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Takvoj djeci, da bi preživjela, neophodni su namjenski medicinski uređaji te velika stručnost i posvećenost kvalitetno i stručno obrazovanih medicinskih djelatnika.

Tradicionalno se 17. studenog organiziraju različite aktivnosti koje za cilj imaju podizanje svijesti o problemu prijevremenog rađanja. Ljubičasta boja postala je simbol obilježavanja ovog dana, simbol Palčiča, jer ona predstavlja osjetljivost kao što su i prijevremeno rođena djeca osobito osjetljiva u periodu neposredno nakon rođena i u ranom razvoju.

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od deset dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od desetoro rođenih.

Input your search keywords and press Enter.