Now Reading:
Zimska služba u Zagorju spremna za ovu sezonu: „Imamo pripremljeno 9600 tona soli, te 56 voznih jedinica koje pokrivaju Hrvatske ceste, AZM, i županijske ceste“
Full Article 5 minutes read

Zimska služba u Zagorju spremna za ovu sezonu: „Imamo pripremljeno 9600 tona soli, te 56 voznih jedinica koje pokrivaju Hrvatske ceste, AZM, i županijske ceste“

U Pregradi je održana konferencija za medije na temu plana rada zimske službe Krapinsko-zagorske županije za sezonu 2023./2024. Izvedbeni program obuhvaća razdoblje od 15. studenoga ove, do 31. ožujka 2024. godine, sve zajedno 138 kalendarskih dana.

Prisustvovali su župan Željko Kolar, ravnatelj ŽUC-a Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec, šef Stožera zimske službe iz tvrtke EGIS Road Operation Croatia, koncesionara za dionicu ceste autoceste A2 Zagreb – Macelj Miroslav Majsec, Božidar Šnajder iz Sektora za održavanje i promet poslovne jedinice Zagreb Hrvatskih cesta, Marin Grmovšek iz PU krapinsko-zagorske, voditelj Službe civilne zaštite Krapina Miro Klasiček, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture viša inspektorica, specijalistica Žaneta Žilić, te predstavnici izvođača radova zimske službe Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije Vlado Kavač, kao i PZC Varaždin Duško Herceg.

Župan Željko Kolar naglasio je kako je pripremljeno 9600 tona soli, 56 voznih jedinica koje pokrivaju Hrvatske ceste, AZM, županijske ceste s pet lokacija i vjeruje da smo sigurni i spremni za početak zimske sezone.

-Ono što nikad ne znamo, to je da su klimatske promjene dovele do toga da imamo vrlo ekstremne vremenske uvjete i to što bismo danas mogli biti u kratkim rukavima, to ne znači da ne možemo u 12. ili u 3. ili 4. mjesecu sljedeće godine imati pola metra ili metar snijega. Stoga je izuzetno bitno da se pripremamo za zimsku sezonu kao da ćemo imati onu klasičnu zimu – rekao je župan i zahvalio se svim dionicima koji sudjeluju u pripremi i održavanju zimske službe, to su vrhunski profesionalci koji već godinama sjajno obavljaju posao na području županije.

-Izuzetno je bitno da smo kroz Civilnu zaštitu i MUP spremni i na razne druge nepogode koje bi se mogle dogoditi na našim cestama i tu smo napravili neke novitete. U svakom slučaju, spremni smo na sve vrste nepogoda koje bi nas mogle zadesiti u zimskom periodu. Možda je to čudno, ali ja ipak bih volio da imamo jednu pravu zimu sa snijegom, onako kako se priliči u zimskim uvjetima. To bi bila i poruka da klimatske promjene ipak nisu napravile toliku štetu prirodi kao što u proteklo vrijeme vidimo da to stvarno jest – zaključio je župan Kolar.

Županijska uprava za ceste  u sklopu zimskog održavanja, održavat će nešto više od 668 kilometara županijskih i lokalnih cesta na području Krapinsko-zagorske županije.

Stjepan Sirovec nada se da će svi sudionici u prometu svoja vozila pripremiti za nadolazeće zimsko razdoblje i da će svi zajedno učiniti promet što sigurnijim te omogućiti njegovo normalno odvijanje.

 -Bit će ukupno angažirane 22 vozne jedinice i pet utovarivača raspoređenih po mjestima pripravnosti, a osigurane su 3050 tona soli i 5 tisuća kubika kamene sitneži. Za ovih 138 kalendarskih dana ukupno je predviđen iznos od 1,2 milijuna eura, a iznos je planiran na temelju dosadašnjih troškova zimske službe – naglasio je Sirovec.

Miroslav Majsec rekao je kako je autocesta A2 duga 60 kilometara i održava se iz dvije baze – jedna je u Velikoj Vesi kod Krapine, a druga kod Zaboka u Mokricama, a iz tih se baza izlazi na četiri poddionice, dok se koordinacija obavlja iz kontrolnog centra u bazi Krapina.

-Imamo dva kontrolora prometa koji rade 24 sata dnevno svih sedam dana u tjednu. Imamo instalirane nove promjenjive znakove kojima se na čvoru Krapina i čvoru Đurmanec vrlo lako može preusmjeriti promet između takozvane tunelske dionice, na dionici na kojoj se promet odvija dvosmjerno. Za ovu je godinu osigurana količina od 3800 tona soli, a angažirano je 14 vozila opremljenih za rad u zimskoj službi u jedan utovarivač. Važno je napomenuti da imamo ugovor s tvrtkom za uklanjanje teških teretnih vozila. Autocesta Zagreb – Macelj ophodnjama je pokrivena najbolje u državi – istaknuo je Majsec.

Božidar Šnajder je kazao kako Hrvatske ceste na području KZŽ upravljaju s 315 kilometara cesta. Za to je održavanje osigurano 500.000 eura i 3000 tona soli, ako će biti potrebno, sredstva ćemo povećati.

-Pregrada je jedno od mjesta pripravnosti zimske službe, a to su još i Krapina, Zabok, Donja Stubica i Zlatar Bistrica kako bi se za svaki događaj na području županije moglo reagirati unutar jednog sata – pojasnio je Šnajder.

Marin Grmovšek iz PU krapinsko-zagorske rekao je kako je njihovo održavanje cesta u zimskim uvjetima vrlo učinkovito, nisu imali nekih većih pritužbi i nada se da će tako i nastaviti. Također je pozvao vozače da se na vrijeme opreme sa zimskom opremom.

Miro Klasiček iz Stožera civilne zaštite Krapina napomenuo je kako je zimska sezona posebno važna. U kontaktu su sa žurnim službama s područja županije i u sklopu službe djeluje Centar 112 koji prikuplja i obrađuje podatke što je u kriznim situacijama jako bitno.

-Osigurali smo šest objekata u slučaju nekakvih nesreća na autocestama i važnijim državnim cestama, a osiguran je i autobusni prijevoz ako dođe do nekog većeg zastoja, tako da ljudi ne ostanu na cesti, nego da budu zbrinuti dok se ne osigura adekvatan prijevoz – naglasio je Klasiček.

i.belošević/sjever.hr 15.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.