Now Reading:
Projekti vrijedni 875 tisuća eura: U Međimurju će niknuti pet zelenih oaza – uredit će se parkovi s više stabala te pješačke staze
Full Article 2 minutes read

Projekti vrijedni 875 tisuća eura: U Međimurju će niknuti pet zelenih oaza – uredit će se parkovi s više stabala te pješačke staze

Još u ožujku Međimurska županija je javnosti predstavila novi ulagački ciklus u projekte „Zazelenimo Međimurje“ i „Zeleni Centar znanja“, pokrenut u cilju povećanja otpornosti na klimatske promjene razvojem zelene infrastrukture, za što je osigurano milijun eura bespovratnih sredstava. Suvremeno uređeni i opremljeni parkovi niknut će na prostoru bivše vojarne, zatim kod Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu,te u Frkanovcu, na Matulovom gruntu.

Snažna projektna aktivnost Međimurske županije ne jenjava, te je u Centru za posjetitelje Medvedgrad u Zagrebu, župan Međimurske županije Matija Posavec preuzeo ugovore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim su bespovratna sredstva osigurana i za uređenje parkovne arhitekture na dvije dodatne lokacije: kod Gimnazije „Josip Slavenski“ i Ekonomske i trgovačke škole te Županijske bolnice Čakovec.  Projekti uređenja parkova vrijedni su 875.000 eura, od čega će 80 % biti pokriveno ugovorima koje je županu Posavcu predao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Međimurska županija na ovom je natječaju dosegnula maksimalni opseg raspoloživih sredstava te će s 20 % vlastitih sredstava sufinancirati projekte.

-Novi ugovori još su jedan dokaz da naša strategija nije mrtvo slovo na papiru, već konkretan razvojni plan koji donosi rezultate te je usklađen s europskim konceptom. Naša vizija ozelenjavanja Čakovca i Međimurja sada je osnažena dodatnim sredstvima koja nam omogućuju uređenje parkova na dvjema dodatnim lokacijama – naglasio je župan Posavec, dodavši da će se kod Ekonomske i trgovačke škole te Gimnazije kao i u krugu zdravstvenih ustanova u Čakovcu, urediti nove zelene površine s više stabala, uz izgradnju pješačkih staza i skloništa od toplinskih valova opremljenih  izvorima vode.

U Javnoj ustanovi za razvoj – REDEA-i, projektnoj turbini Međimurske županije, prepoznali su i na vrijeme reagirali na natječaje vezane uz zelene koncepcije koje su u centru interesa nacionalnih i europskih strateških dokumenta, te razradili i prijavili kvalitetne projekte, čija kandidatura polučila uspjeh. Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova današnjice  što apostrofira važnost razvoja zelene infrastrukture, još jednog plana na kojem se Međimurska županija profilira kao predvodnica u zemlji.

Ugovor vrijedan 301.061 eura dobila je Općina Nedelišće za sufinanciranje projekta krajobraznog uređenja šireg područja općine. Vrijednost projekta u cjelini doseže 376.326 eura.

sjever.hr 15.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.