Now Reading:
Otvoren Memorijalni centar Domovinskog rata u Ivancu – vrijednim eksponatima i fotografijama čuva uspomenu na ponosne dane
Full Article 6 minutes read

Otvoren Memorijalni centar Domovinskog rata u Ivancu – vrijednim eksponatima i fotografijama čuva uspomenu na ponosne dane

Prigodnom svečanošću u Ivancu je otvoren Memorijalni centar Domovinskog rata koji se nalazi u zgradi u vlasništvu Varaždinske županije koja je ustupila prostor članovima UDVDR- ogranak Ivanec i HVIDRA-e, kako bi mogli na jednom mjestu izložiti vrijedne eksponate i fotografije iz Domovinskog rata.

Uoči otvorenja, u Kinodvorani Ivanec održano je obilježavanje 25 godina neprekidnog rada i djelovanja UDVDR-a Ivanec, a obilježavanju su uz brojne članove mnogih braniteljskih udruga nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Darko Nekić, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca, ujedno i predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras, pročelnice Upravnih odjela Grada Ivanca, te sponzori koji su pomogli uređenje Memorijalnog centra.

O projektu je govorio Zvonimir Grđan, voditelj projekta uređenja Memorijalnog centra dok se Ljudvek Cikač, potpredsjednik županijske Podružnice te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec osvrnuo na dosadašnji rad i aktivnosti same udruge.

-Danas obilježavamo 25 godina neprekidnog rada naše udruge, Naime osnovani smo u ožujku je 1998. godine u amfiteatru Srednje škole Ivanec. Pripreme za osnivanje trajale su nekoliko mjeseci, od jeseni 1997., inicijativa je bila Vladimira Kolarića i ekipe koja je paralelno pripremala osnivanje udruge i na području Maruševca, a okosnica inicijativnog odbora bili su pripadnici Policijske postaje Ivanec, 2. Ivanečke bojne 104. brigade HV i 7. Gardijske brigade Puma, a ključnu ulogu u osnivanju imala je Policijska postaja Ivanec. U ovih 25 godina napravili smo puno, od inicijative izgradnje mnogih spomen obilježja, organizacije sportskih susreta, snimanja filma , psihosocijalne pomoći našim članovima pa sve do uređenja ovog Memorijalnog centra – rekao je Cikač.

Podsjetio je da je prije dvije godine u istoj kinodvorani predstavljen dokumentarni film „Zaboravljena mladost“ te da su tom prigodom naglasili da je za ivanečki UDVDR to tada bio projekt života.

-Donedavno. Nakon razgovora sa županom Stričakom u Varaždinu i Ivancu pokrenuli smo uređenje Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec, koji će biti trajan spomen na sve naše sugrađanke i sugrađane i veliki doprinos našega kraja u Domovinskom ratu. Kontekst priče je ogromna uloga bivše općine Ivanec u Domovinskom ratu koji je nemjerljiv. Ono što želim reći da je rađen za zajednicu u cjelini. Bez obzira na to što tko rekao i kako tumačio našu povijest, moderna hrvatska stvorena je jedino i isključivo u Domovinskom ratu. Prije svega, na krvi poginulih hrvatskih branitelja, a posebno na onome što jako rijetko spominjemo. A to su suze, tuga i bol, ali i ponos i dostojanstvo njihovih obitelji. Njima je ovaj centar posebno posvećen, trajni spomen njihove žrtve i na tome im još jednom zahvaljujemo. Njima u čast smo pokrenuli inicijative izgradnje spomenika, njima u čast smo snimali film, njima u čast smo uredili Memorijalni centar. Vjerujemo da nas prate od gore i da su ponosni na nas, jer mi na njih jesmo. Hvala svima koji su pomogli da se taj projekt realizira – rekao je Cikač.

Zamjenica župana Silvija Zagorec čestitala je u ime župana Anđelka Stričaka i u svoje osobno ime svim članovima UDVDR-a ogranak Ivanec njihovu obljetnicu,naznačivši pritom kako su branitelji s našeg područja sudjelovali u svim ključnim oslobodilačkim operacijama u obrani Domovine te da nije bilo bojišta na kojem nisu dali svoj doprinos.

-Pripadnici svih naših postrojbi su u najtežem trenutku, obrane i stvaranja naše Domovine preuzeli na sebe veliku odgovornost i nesebično branili našu domovinu, a doprinos njihovih stradalih pripadnika nikada ne smijemo zaboraviti jer je on utkan u temelje stvaranja naše neovisne i slobodne Republike Hrvatske. Budite sigurni da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena. To je zadatak i obaveza svih nas, da trajno čuvamo uspomenu na njih – poručila je Zagorec.

Rekla je, također, da želi posebno naglasiti aktivnosti ove udruge u poslijeratnom razdoblju, istaknuvši da je pohvalno da svojim djelovanjem šire istinu o Domovinskom ratu.

-Kako smo imali prilike čuti od predsjednika Udruge, gospodina Cikača, udruga je u proteklih 25 godina značajno radila na mnogim aktivnostima vezanim za Domovinski rat, ali je i svojim djelovanjem dala doprinos izgradnji boljeg društva na ovim prostorima. Od inicijative izgradnje spomenika i spomen obilježja u Ivancu i Lepoglavi, organizacije sportskih susreta, različitih edukativnih radionica, psihosocijalne pomoći svojim članovima pa sve do uređenja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec koji je postao svjedok jednog vremena. Danas kada otvaramo ovaj Centar prisjećamo se svih vaših suboraca i prijatelja koji nisu više s nama, ali njihove obitelji imaju razloga za ponos jer njihovo domoljublje i hrabrost moraju biti putokaz mlađim generacijama – naznačila je zamjenica župana Zagorec.

Čestitke je uputio državni tajnik Nekić koji je iskazao oduševljenje otvorenjem, ali i samim uređenjem Memorijalnog centra.

-Zadatak i želja Ministarstva branitelja je da sačuvamo baštinu koja je vezana uz Domovinski rat. Postoje tri načina očuvanja baštine, izgradnja spomenika i spomen obilježja, uređenje ovakvih Memorijalnog centara, i treći dio je svakako pisana riječ. I na tome vi predano radite. Jer buduće generacije moraju znati što se devedesetih godina događalo na ovim prostorima. Iako Ivanec nije bio zahvaćeni ratom dali ste veliki doprinos u obrani Hrvatske i na tome Vam veliko hvala- rekao je Nekić.

Čestitke su uputili i lepoglavski gradonačelnik Škvarić te Miroslav Ivančić, kao i Irena Kresonja, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i imovinu Grada Ivanca, Sanja Pajtak, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ivanec i Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec.

U ime svih sponzora obratio se Zdenko Đuras, predsjednik ivanečkog Gradskog vijeća i vlasnik i direktor tvrtke Elektro Kruno d.o.o., a Memorijalni centar blagoslovio je velečasni Tihomir Kosec, župnik župe Sv. Marije Magdalene iz Ivanca.

sjever.hr
15.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.