Now Reading:
Održan još jedan Okrugli stol “Žene i politika”, ovoga puta u Zlatar Bistrici
Full Article 4 minutes read

Održan još jedan Okrugli stol “Žene i politika”, ovoga puta u Zlatar Bistrici

Okrugli stol “Žene i politika” održao se u utorak, 14. studenog 2023. u Uredu načelnice Zlatar Bistrice, a u konstruktivnoj raspravi sudjelovale su sve nazočne.

Može li se govoriti o politici, a da nema aktivnog sudjelovanja žena, kako osnažiti žene da budu proaktivnije u svome djelovanju, zašto se žene teže odlučuju politički aktivirati – samo su neka od pitanja o kojima je bila rasprava.

Sudionicama su dobrodošlicu poželjele Snježana Leljak, predsjednica Poduzetničkog kluba žena KZŽ, Snježana Romić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije i Vesna Mikulec, načelnica Općine Zlatar Bistrica.

-Sudjelovala sam već na ovakvim druženjima, koja nisu pripremljena unaprijed i na kojima iznesemo stavove točno onako kako mislimo. Uvijek se nešto novo sazna, uvijek se i dobe neke ideje i tako je bilo i na ovom okruglom stolu. Važno je da se u politiku uključe mladi ljudi i da se uključuju u rad društvene zajednice, treba krenuti sa razgovorima i edukacijama već od vrtičke dobi i kroz osnovnu školu. Mislim da je jako važno da su žene u politici jer žene gledaju kroz druge naočale, imaju više empatije, opreznije su kod donošenja odluka, vrlo su samosvjesne, predano rade i ne odustaju od zadanih ciljeva – rekla je načelnica Općine Zlatar Bistrica, Vesna Mikulec.

Predsjednica općinskog Vijeća Zlatar Bistrica, Nataša Krajačić, naglasila je kako u politici ima samo pozitivna iskustva.

– Smatram da su žene i zainteresirane i sposobne baviti se politikom, ali fali im podrška okoline i kroz kućni odgoj i kroz sustav obrazovanja – rekla je Krajačić.

Ksenija Krivec Jurak načelnica je Općine Zagorska Sela i supredsjednica stranke Akcija za promjene.

-Jako je dobra priča ovo osnaživanje žena, kako u politici tako i na svim rukovodećim pozicijama jer mislim da se žena doista može, kad ima svoj san i svoj cilj, ostvariti jednako uspješno kao i svaki muškarac i to se do sad pokazalo kao činjenica – naglasila je Krivec Jurak.

Martina Jantol Županić već je dugi niz godina aktivna u politici.

-Ako se nećemo uključiti, stvari se neće same od sebe promijeniti, nego smo mi akteri priče koji možemo nešto promijeniti. Žene u politici daju dodatnu raznolikost, drugačiji karakter i drugačiji način rada – rekla je Jantol Županić.

U politici je aktivna i Maja Vukina Bogović koja smatra da je time uzor i svojoj djeci i budućim generacijama mladih djevojaka i žena.

– Imamo što pokazati, imamo energiju za puno toga odraditi i mislim da se svijet sastoji i od muškaraca i žena, pa je logično i da smo aktivne u politici – rekla je Vukina Bogović

Jedna od sudionica Okruglog stola bila i Gordana Vurnek, profesorica u Srednjoj školi i članica Poduzetničkog kluba žena KZŽ.

– Ne može se govoriti o politici u kojoj žene jednako ne participiraju kao i muškarci. Na svim mjestima i u svim procesima donošenja odluka žena mora imati jednaku ulogu i istu mogućnost djelovanja kao i muškarac – rekla je Vurnek.

Maja Vrban, članica Vijeća u Općini Stubičke Toplice, istaknula je kako je ovaj Okrugli stol izvrsna prilika usmjerena upravo na uzajamnu podršku koja je itekako potrebna.

– Vrlo pozitivna i motivirajuća atmosfera žena u politici gdje bih naglasak stavila na aktivaciju mlađih naraštaja – rekla je Vrban.

Članica Skupštine KZŽ Đurđa Mohač uključila se u političko djelovanje prije nekoliko godina te poručila da treba još više ohrabriti i potaknuti žene da se uključe u politiku.

-Mislim da na području cijele naše Županije treba motivirati žene da uđu u politiku u što većem broju jer bez žena nema adekvatnog napredovanja cijelog društva.

Predsjednica Poduzetničkog kluba KZŽ, Snježana Leljak, istaknula je da je u evidentna podzastupljenost žena u politici te da je to sigurno jedan od oblika rodne neravnopravnosti.

-Ovaj okrugli stol ponovno je pokazao važnost međusobnog osnaživanja i razmjene iskustva, bez obzira na političke opcije. Žene moraju biti proaktivnije i spremnije se izložiti u javnosti i raznim kritikama, kako bi mogle krojiti politike i odlučivati u kojem smjeru se društvo treba razvijati – rekla je Leljak.

foto – zip.com.hr

sjever.hr

15.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.