Now Reading:
„Disanje je život – djelujmo preventivno”: u Klenovniku održan stručni skup i obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti
Full Article 3 minutes read

„Disanje je život – djelujmo preventivno”: u Klenovniku održan stručni skup i obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

U organizaciji Opće bolnice Varaždin i suorganizaciji Specijalne bolnice za plućne bolesti Zagreb i pulmološkog društva HUMS, u četvrtak, 15. studenoga 2023. godine, u prostorijama Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik održan je stručni skup na temu „Disanje je život – djelujmo preventivno”.

Na taj je način obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), dan posvećen ozbiljnom zdravstvenom izazovu koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta.

– Želim iskoristiti priliku da se obratim svi liječnicima i medicinskim sestrama koji imaju nevjerojatan doprinos u pružanju skrbi i suočavanju s ovim problemom, ali i svim ostalim bolestima koje se liječe u našoj Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Ovaj Svjetski dan KOPB-a neka bude podsjetnik na važnost edukacije, prevencije i podrške za sve one koji se suočavaju s ovim izazovom. Neka nas motivira da zajedno radimo na poboljšanju kvalitete života pacijenata, kao i na prevenciji od najranije životne dobi – rekla je mag. med. techn. Željka Gajski, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra OBV-a.

Treći uzrok smrtnosti

Naime, riječ je o bolesti s kojom se susreću zdravstveni djelatnici širom svijeta, stoga je potrebna edukacija o podizanju razine svijesti o bolesti, pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o bolesti za koju se predviđa da će u narednih 10 godina uvelike povećati smrtnost.

– To je bolest koja u samom imenu ima riječ „opstrukcija”, što znači neki otpor u strujanju zraka i dolazi do određenih opstrukcijskih poremećaja, nedostatka zraka, gušenja, zadaha i kašljanja. Na svjetskoj razini, to je bolest za koju se predviđa da će se u sljedećih 10 godina povećati njezina smrtnost za 30 posto. Bolest je to koja zauzima treće mjesto kada govorimo o uzrocima smrtnosti, iznad nje su samo kardiovaskularne bolesti i moždane bolesti. Više od tri milijuna bolesnika godišnje umre od ove bolesti, a kao jedan od glavnih čimbenika rizika je pušenje – istaknula je mag. sestrinstva Tatjana Munko, predsjednica pulmunološkog društva HUMS-a koje je suorganizator skupa.

Dodala je da je cilj ove kampanje također da se osvijeste i sami zdravstveni djelatnici, ali i pacijenti, da prestanu pušiti i izlagati se aktivnom ili pasivnom dimu.

Skupu su prisustvovali zdravstveni djelatnici iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a među njima i djelatnici Sveučilišta Sjever te Srednje škole Maruševec s pravom javnosti.

sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.