Now Reading:
Hrvatsko arheološko društvo dodijelilo nagradu za promociju struke Tajani Pleše i suradnicima za projekt Arheološki park Iovia
Full Article 2 minutes read

Hrvatsko arheološko društvo dodijelilo nagradu za promociju struke Tajani Pleše i suradnicima za projekt Arheološki park Iovia

Hrvatsko arheološko društvo objavilo je dobitnike nagrada Društva za 2022. godinu. Nagradu Josip Brunšmid za promociju struke dobila je Tajana Pleše sa suradnicima za projekt Arheološki park Iovia.

Arheološki park Iovia otvoren je u Ludbregu u svibnju 2021. godine i svjedoči o kontinuitetu života na ovom području. Ono po čemu je Ludbreg poznat u arheološkom svijetu je otkriće antičke vile i kupališta, a čiji se ostaci nalaze upravo na mjestu današnjeg arheološkog parka.

Osmišljen je kao nalazište koje ima interpretacijsko-didaktičku postavu i Centar za posjetitelje. Projekt je proveden u suradnji s brojnim stručnjacima iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Instituta za antropologiju, Instituta za arheologiju, Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak, Gradskog muzeja u Varaždinu te uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i jedan je od najvećih projekata u povijesti Grada Ludbrega.

Tajana Pleše bila je voditeljica arheoloških istraživanja Vrta Somođi u Ludbregu. S djelatnicima lokalne samouprave osmislila je i nekoliko projekata kojima je cilj približiti hrvatsku kulturnu baštinu široj javnosti, a jedan od njih upravo je Arheološki parka Iovia-Ludbreg.

sjever.hr 14.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.