Now Reading:
Nova Mreža hitne medicine Međimurskoj županiji donosi niz pozitivnih promjena – Posavec: To je veliki korak koji će u prvi fokus staviti pacijente
Full Article 5 minutes read

Nova Mreža hitne medicine Međimurskoj županiji donosi niz pozitivnih promjena – Posavec: To je veliki korak koji će u prvi fokus staviti pacijente

Na snagu će 16. studenoga stupiti nova Mreža hitne medicine i sanitetskog prijevoza koja za Međimursku županiju donosi više pozitivnih promjena. Mreža je predstavljena u ponedjeljak u Čakovcu, a zahvaljujući njoj će, naglašeno je, žiteljima biti omogućena bolja, profesionalnija, stručnija i brža skrb.

Novu je Mrežu hitne medicine i sanitetskog prijevoza predstavila ravnateljica međimurskog Zavoda za hitnu medicinu Vladimira Križaj Grabant.

-Mrežom je predviđen rad ispostave u Kotoribi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, a ne samo vikendom kao do sada. Bit će financirana putem ugovora o provođenju djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Na taj će se način rasteretiti Međimurska županija koja već četiri i pol godine financira ispostavu Zavoda u Kotoribi kao nadstandard., a naša je županija ujedno dobila i dodatan tim hitne medicine u smjeni i zasigurno još bolje uvjete za pružanje hitne medicinske pomoći – izjavila je Križaj Grabant.

Osim u Kotoribi, novom je mrežom predviđeno i financiranje jednog tima u Murskom Središću. Taj tim je također financirala Međimurska županija i to od 2017. godine, a na ime jednog tima u Murskom Središću i dva tima u Kotoribi, Međimurska je županija od 2017. godine izdvojila 850 tisuća eura, odnosno 6,4 milijuna kuna.

-Mrežom je predviđeno i financiranje dvoje djelatnika u prijavno-dojavnoj jedinici u djelatnosti sanitetskog prijevoza koji su već zaposleni, ali na teret Zavoda. Budući da Zavod sada ima deset timova T2 koji imaju samo dva medicinska tehničara, važna je činjenica da Zavod ima na specijalizaciji pet tehničara u djelatnosti Hitne medicine i uskoro će im se pridružiti još pet osoba – istaknula je ravnateljica Križaj Grabant.

Dodala je da Zavodu sada predstoji zapošljavanje medicinskih tehničara njihova edukacija i opremanje, kako bi mogli početi s radom sukladno novoj Mreži hitne medicine.

Župan Posavec: Nije baš bilo sluha za naše potrebe, ali smo inzistirali

Uspostava nove Mreže važan je i veliki korak u razvoju strategije zdravstvenog sustava na području Međimurske županije, sukladno potrebama i stavovima Županije, naglasio je župan Matija Posavec.

-Kroz proteklo vrijeme mi smo se dosta borili na svim razinama, od menadžmenta i Upravnog vijeća županijskog Zavoda za hitnu medicinu, preko našeg Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb pa do izvršne vlasti Međimurske županije, kako bismo uvjerili snagom argumenata, statistikom, brojkama i potrebama one koji donose tu odluku, da nam određene stvari moraju ući u novu mrežu i na taj način da sudjelujemo u kreiranju Mreže hitne medicine na području Međimurja – pojasnio je župan Posavec.

Istaknuo je nekoliko važnih činjenica. Primjerice, Hitna je samo ove godine imala 7000 intervencija, dakle više od 20 intervencija dnevno. Što se tiče sanitetskog prijevoza, godišnje preveze više od 25.000 pacijenata, za čije potrebe napravi više od 800.000 kilometara. U dosadašnjem tijeku godine već je prevezeno 26.000 pacijenata i sanitetskim prijevozom napravljeno 600.000 kilometara.

-Hitna medicina znači brza usluga, terenski rad prije svega i stresni angažman na terenu. Mi smo, shvaćajući i poštujući tu vrstu zdravstvene usluge, definirali našu mrežu da ona bude sa svojim ispostavama u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću i Kotoribi, kao našem najudaljenijem dijelu. Nije baš bilo sluha niti potrebe, međutim, inzistirali smo, sami smo u početku financirati i uspjeli uvjeriti kako bi Kotoriba napravila novi iskorak jer ona gravitira prema donjem Međimurju i kako bismo ojačali samu hitnu medicinu na području Murskog Središća – kazao je župan.

„Svakom pacijentu želimo pružiti najbolju moguću zdravstvenu zaštitu”

Podsjetio je i da je u adaptaciju zgrade Zavoda za hitnu medicinu uloženo gotovo tri milijuna kuna, kako bi tamo bio nastavni centar, edukacija djelatnika i neka vrsta komunikacije građanstva u smislu njihovog osposobljavanja za reakciju u hitnim potrebama, a radi sigurnosti i brzine, rekonstruiran je i ulaz u Zavod.

-Svake godine iz županijskog proračuna kupujemo i opremu i vozila, obnavljamo ih i kupujemo nova u vrijednosti oko milijun i 500.000 kuna, ili 200.000 eura. Imamo gotovo devet specijalizacija u ovome trenutku, od čega četiri liječnika i pet tehničara i to je taj sustav koji se uklapa u našu strategiju da svakom pacijentu ponudimo najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu, tim više da kad Hitna doveze pacijenta ovdje, odmah je u istom hodniku Hitni bolnički prijem Županijske bolnice Čakovec, odmah su ovdje specijalisti, sobe, dakle sva vrsta medicinskih i zdravstvenih ustanova i na taj način ćemo razvijati zdravstveni sustav i dalje – naglasio je Posavec.

Dodao je i kako je uspostavljanje Mreže poruka koja je zadovoljila gotovo sve strane – i Međimursku županiju, i one koji donose odluke, i pacijente.

-To zapravo pokazuje koliko vi možete sustav poboljšati, učiniti ga kvalitetnijim, dostupnijim i boljim, a bez da idete u preuzimanje osnivačkih prava, kao što se to događa sa županijskom bolnicom. To se sve isto u novoj mreži moglo napraviti i sa svim zdravstvenim ustanovama. Mi ćemo i dalje nakon ovoga stajati uz naš Zavod za hitnu medicinu, osluškujući i uvažavajući sve njihove potrebe i na taj način ćemo kreirati i proračun za 2024. godinu – poručio je župan Posavec.

Zaključno, naglasio je kako je uspostava nove Mreže hitne medicine i sanitetskog prijevoza veliki korak koji će u prvi fokus staviti pacijente i zadovoljavanje njihovih zdravstvenih potreba.

a.kučić/sjever.hr
13.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.