Now Reading:
Preko straha od neuspjeha do znanja i uspjeha! Jesu li pripreme za državnu maturu nužnost ili luksuz?
Full Article 4 minutes read

Preko straha od neuspjeha do znanja i uspjeha! Jesu li pripreme za državnu maturu nužnost ili luksuz?

Muke po pripremama za državnu maturu pojavljuju se iz generacije u generaciju, a ove će se godine ponovno novi maturanti na ljeto susresti s jednim od najstresnijih trenutaka u životu: polaganju ispita državne mature.

Nije nepoznato da ovaj ispit brojnim učenicima zadaje osjećaj tjeskobe, nervoze i neprospavane noći. Stoga, ne čudi činjenica da brojni maturanti posežu za različitim oblicima poduka – što besplatnih, organiziranih u sklopu gimnazija koje pohađaju, pa sve do privatnih za koje se izdvajaju nemale svote novca.

Većina maturanata zna za već dobro etablirane ‘face’ među pripremama poput Trinoma ili Algebre. Njihov marketing seže dalje od samih oglasa – nerijetko posjećuju srednje škole kako bi ondje predstavili programe koje nude.

Nameće se pitanje, čemu tolika odricanja i cijeli bauk oko ispita koji provjerava znanje stečeno kroz sve četiri godine srednjoškolske naobrazbe? Ne bi li maturanti već samim time što su prošli sve razrede trebali biti kvalificirani i dovoljno spremni položiti takav ispit? Očigledno je da to nije slučaj, s obzirom na činjenicu da danas postoji velik broj privatnih učilišta koja nude svakakve oblike poduke iz gotovo svih predmeta. Dakle, potražnja je neupitna, čim je tolika ponuda.

Maturanti u utrci s vremenom: Strah od državne mature potiče na poduke

Učenicima gimnazija, državna matura je neizostavni dio srednjoškolskog obrazovanja – ne samo kako bi završili istu, nego i kako bi pretendirali na željeni studij. Stoga je sasvim razumljiv i opravdan strah od toga da im je budućnost oblikovana temeljem jednog ispita.

-Smatram da ne postoji osoba koja na sam dan mature ili par dana prije ne osjeća nervozu u trbuhu i strah, to je normalna pojava kojom dokazujemo da smo ipak svjesni da je državna matura ispit o kojem nam utječe daljnji tijek života i obrazovanja govori nam bivša učenica Prve gimnazije Varaždin koja je uspjela upisati željeni fakultet.

Strah od ispita državne mature nema nužno negativan prizvuk. Taj isti strah potiče maturante na učenje kako bi se bolje pripremili. No, ulažu li gimnazije dovoljno truda i napora kako bi svoje učenike adekvatno i kvalitetno pripremili za ovaj ispit?

Uzmimo kao pretpostavku da nemaju svi učenici kapacitet upamtiti svo gradivo stečeno kroz sve četiri godine, pogotovo ako su kao mladi adolescenti kroz neki period u srednjoj školi imali buntovnu fazu u kojoj nisu redovito i pažljivo pratili nastavu. Gdje je spas u zadnji čas? – U pripremama!

Plodno tlo za privatna učilišta

Ravnateljica jedne zagrebačke gimnazije naglašava kako oni nemaju pripreme u sklopu škole.

-I da hoćemo nemamo kad imati pripreme osim u 20 sati navečer od čega nema koristi. Smatram da pripreme za učenike ne bi trebale uopće, no oni su nesigurni u svoje znanje jer je sve manje trajnog znanja, sve više površnog. Tome su razlozi brojni i trebala bih posebnu temu o tome – rekla je.

Dodala je da matura ne može biti ulaznica za fakultet, a upravo to jest.

-Ako učenici ne mogu nakon gimnazijskog programa pročitati s razumijevanjem neki tekst, što radimo svi skupa? To je sve plodno tlo za privatne škole…čemu onda služe redovne škole? – završila je ravnateljica.

Kada učenje postaje mučenje?

Mnogi maturanti unatoč svom silnom radu i dalje osjećaju ogromnu anksioznost. Što je tome uzrok i kako se riješiti toga? U potrazi za objašnjenjima posegnuli smo za nekim ranijim izjavama i objašnjenjima stručnjaka Borisa Jokića, znanstvenika s Instituta za društvena istraživanja i Natalije Ćurković, stručne savjetnice NCVVO-a.

Ćurković smatra da za vanjskim pripremama nema potrebe, s obzirom na to da se NCVVO pobrinuo za to da svi prethodni ispiti budu dostupni, a ispitni katalog javan, unatoč činjenici da je razvoj samog ispita vrlo skup. Jokić napominje problem državne mature koja nema jasno zadanu svrhu, osim one selekcijske za upis na fakultet. Smatra da bi većina učenika jednako dobro položila ispit državne mature, ali glavna prepreka im je anksioznost.

No, što je alternativa? Ukidanje državne mature i uvođenje nekog drugog oblika ispitivanja? Organiziranje univerzalnih priprema za ispit državne mature koji će biti svima jednako dostupan? Ova tema otvara brojna druga pitanja.

foto: ilustracija (pixa)
mdjak/sjever.hr
12.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.