Now Reading:
Dvije adventske atrakcije koje neće imati nitko drugi u Hrvatskoj: u Varaždin se vraća panoramski kotač, a prvi put vrata će otvoriti Čarobni grad Djeda Mraza
Full Article 3 minutes read

Dvije adventske atrakcije koje neće imati nitko drugi u Hrvatskoj: u Varaždin se vraća panoramski kotač, a prvi put vrata će otvoriti Čarobni grad Djeda Mraza

Grad u kojem priče postaju stvarnost, moto je ovogodišnjeg Adventa u Varaždinu koji će se održavati od 1. prosinca ove do 7. siječnja iduće godine.

Manifestacija je to koja se ističe posebnom čarolijom i svake godine u barokni grad privlači sve više ljudi, a neki već najavljuju da bi ove godine mogao biti srušen rekord u broju posjetitelja, budući da varaždinski Advent, između ostalog, donosi dvije velike, jedinstvene atrakcije.

Varaždinski ketač vrtjet će se punom parom

Prva je od njih panoramski kotač, od milja nazvan „Varaždinski ketač”. Želite li vidjeti i doživjeti grad u božićnom ruhu iz ptičje perspektive, imat ćete za to priliku jer se „ketač” vraća na mjesto na kojem se vrtio i prije dvije godine. Ne sumnjamo da će se u jednoj od najljepših varaždinskih ulica – u Gajevoj, ponovo stvarati gužve i redovi jer i mali i veliki htjet će uživati u nezaboravnom doživljaju.

Kotač je visine 23 metra i ima 18 gondola u koje se mogu smjestiti po četiri osobe, a o tome da je vraćanje ove atrakcije na Advent u Varaždinu „pogodak u sridu” jamačno dovoljno govori brojka iz 2021. godine – na „ketaču” se, naime, tijekom manifestacije vrtjelo više od 15 tisuća posjetitelja.

Čarobni grad Djeda Mraza: „To nema nitko u Hrvatskoj”

Tijekom adventa, Varaždin će doista biti „grad u kojem priče postaju stvarnost” jer će nam se pružiti prilika da jednostavno zakoračimo u bajku – u Čarobni grad Djeda Mraza.

Da, da, omiljeni djedica sa svojom Bakom Mraz i vilenjacima živi na Sjevernom polu, ali ovoga je adventa odlučio ne samo „stolovati” u Varaždinu, već ovdje napraviti i svoj mali grad koji će mališanima širom otvoriti vrata. Zašto? Zato što je bio oduševljen činjenicom da ga je prošle godine u njegovoj kući u Varaždinu došlo pozdraviti i zagrliti više desetaka tisuća posjetitelja ne samo iz Hrvatske, već i iz Slovenije.

Osim Djeda, u Čarobni grad stići će i Baka Mraz koja će spremati slatke delicije, a bit će tu i vilenjaci koji će se pobrinut za neprekidni niz zabave i veselja.

Hrvoje Selec iz Turističkog ureda TZ grada Varaždina otkrio nam je i nešto što je dosad držano u strogoj tajnosti.

-Čarobni grad Djeda Mraza gradimo u dvorištu palače Sermage, a u njemu će posjetitelje dočekati prava bajka. Bit će tu Grinchova kućica, ali mi nećemo imati čangrizavog Grincha koji će nekome ukrasti Božić, nego simpatičnog i dragog lika, bit će tu i radionice Bake Mraz, keramičarske, tradicijske, radionice pečenja kolača, imat ćemo i pričaonice uz mirisne kolačiće, a u središtu svega bit će, naravno, kuća Djeda Mraza, a vrijedi napomenuti da će sve to biti besplatno. Dakle, panoramski kotač i Čarobni grad Djeda Mraza – barem dvije stvari koje ovog adventa neće imati nitko u Hrvatskoj, osim Varaždina – rekao nam je Hrvoje.

I nije to sve, naravno, jer Advent u Varaždinu će, kao i svake zime, ponuditi i brojne druge sadržaje za sve generacije. Samo kad bi palo bar malo snijega pa da nam predbožićni ugođaj bude još ljepši i čarobniji!

a.kučić/sjever.hr
12.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.