Now Reading:
Svečano proslavljen peti rođendan Zagorske razvojne agencije: Iza njih je preko 170 pripremljenih projekata, vrijednih preko 120 milijuna eura
Full Article 4 minutes read

Svečano proslavljen peti rođendan Zagorske razvojne agencije: Iza njih je preko 170 pripremljenih projekata, vrijednih preko 120 milijuna eura

Zagorska razvojna agencija proslavila je svojih 5 godina postojanja. U pet godina svoga rada ZARA je pripremila više od 170 projektnih prijedloga koji se financiraju iz europskih sredstava, a pratila je provedbu više od 180 projektnih prijedloga za njihove korisnike. Najveći broj projekata bio je vezan uz razvoj lokalne komunalne infrastrukture koji su financirani iz programa Ruralnog razvoja, ali i projekti financirani iz EU socijalnog fonda. Sveukupno, odrađeno je projekata u vrijednosti većoj od 120 milijuna eura.

Direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar tom je prilikom naglasila kako im je protekle dvije godine obilježila priprema projekata iz Fonda solidarnosti koje su zajedno sa svojim korisnicima zdušno pripremali kako bi minimizirali sva oštećenja i strukturu vratili u prvobitno stanje.

– Na području naše županije obnovljeno je, odnosno vraćeno u prvobitno stanje, puno kilometara nerazvrstanih cesta, popravljeno oštećenih propusta i mostova, ali su i obnovljene i na novo izgrađene pojedine zgrade koje se tiču osnovnoškolskog obrazovanja. Daleko najveći iznos, na raspolaganje smo dobili za cjelovitu obnovu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koja je još uvijek u tijeku – pojasnila je direktorica ZARA-e.

Kako je istaknula, zadatak ZARA-e je onaj nevidljivi i neopipljivi dio posla.

Mi radimo onaj dio administracije, pripreme projektnih prijedloga, pratimo raspisane natječaje i brinemo se o tome da korisnik pripremi svoju prijavu sukladno pozivu. Mi smo ti koji kontroliramo da li nedostaje još jedan papir ili izračun – kazala je Barilar.

Kao regionalnom koordinatoru i Razvojnoj agenciji, jedan od vrlo važnih poslova je provođenje strateškog planiranja. To su poslovi koji često ostaju po strani jer njihovi rezultati nisu opipljivi, kao što su rezultati pripreme i provedbe projekta, dodala je direktorica Barilar u svom obraćanju gostima te se osvrnula na pripremu proslave petog rođendana.

-Budući da je to peti rođendan otkad smo regionalni koordinator i kako je naš moto „Često raditi i pokazati rezultate“, odlučili smo da ćemo danas zajedno sa svojim korisnicima prezentirati što smo napravili u proteklih pet godina. Imamo tri srednje škole s područja Zaboka koje su se pripremile za razgovore i debatu s predstavnicima naših jedinica lokalnih samouprava, na temu predstojećih parlamentarnih izbora. Razgovarat će se o tome zašto je važno izaći na izbore i zašto bi mladi trebali glasati, pogotovo u ruralnim sredinama, kako se to glasanje održava na njih i u končanici na sve građane. Završit ćemo prezentacijom koju će upriličiti Ministarstvo regionalnog razvoja i dati nam kratak pregled najbitnijih aktivnosti, odnosno mogućnosti financiranja u narednom periodu – zaključila je Karolina Barilar.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je ZARA potporna institucija u radu Krapinsko-zagorske županije.

-To su suradnici koji u stopu prate sve naše projekte, od idejnog začetka, preko planiranja i pisanja projekta, do njegove realizacije i provedbe. U svakom segmentu trajanja tih projektnih ciklusa, suradnja sa Zagorskom razvojnom agencijom je besprijekorna. Nikada nismo dobili penale, loše kritike na naše projekte. Imati takve suradnike, odgovorne, entuzijastične i stručne, koji vas vode i koji su s vama kroz projektne cikluse je izuzetno važno – kazala je Petek.

Dodala je da je ZARA suradnik i nezaobilazni partner Županije i prilikom izrade strateških dokumenata.

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički naglasio je kako imaju, uistinu izvrsnu suradnju sa ZARA-om, surađuju u Općini Marija Bistrica, u Turističkoj zajednici i komunalnom poduzeću Lijepa Bistrica.

-Putem komunalnog poduzeća smo nabavili dva komunalna vozila vrijednosti više od dva milijuna kuna, tako da je projekt odlično odrađen. Tu je bilo i nekih vidljivosti po pitanju gospodarenja otpadom, nabavljanja posebnih spremnika i edukacije. Preko Turističke zajednice odrađujemo biciklističke staze, odmarališta i rute, a putem Općine Marija Bistrica smo odradili projekt rekonstrukcije trga u Mariji Bistrici. Neke komunalne akcije, novo dječje igralište kod novog Dječjeg vrtića odradili smo preko LAG-a, to su EU fondovi, a ono što je najznačajnije, zadnjih nekoliko mjeseci smo putem Fonda solidarnosti obnovili sve ove ceste u vrijednosti većoj od milijun eura. S ZARA-om je izvrsna suradnja i zadovoljni smo, te se suradnja i nastavlja dalje. Imamo nekoliko kapitalnih projekata vezanih za školstvo i socijalu i ako je odnos dobar i rezultati izvrsni, partner se ne mijenja – kazao je Milički.

i.belošević/sjever.hr 10.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.