Now Reading:
Župan Posavec na prvom znanstvenom skupu o Informacijskom sustavu prostornog uređenja
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec na prvom znanstvenom skupu o Informacijskom sustavu prostornog uređenja

U Toplicama Sveti Martin odvija se dvodnevni stručni skup o Informacijskom sustavu prostornoga uređenja Republike Hrvatske (ISPU), prva konferencija u nizu kojom će se korisnicima predstaviti navedeni projekt Republike Hrvatske. Konferencija je okupila preko 500 prijavljenih sudionika koji se bave prostornim planiranjem, izdavanjem građevinskih dozvola i ostalih akata, članova komore inžinjera građevinarstva, kao i predstavnike državnih resornih institucija i agencija.

Na stručnom skupu je, ujedno, predstavljen projekt Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli financiran sredstvima Europske unije, vrijedan 131.927.802,54 kuna, kojim je Republika Hrvatska nadogradila postojeće e-usluge u području prostornog planiranja i gradnje.

Poželjevši dobrodošlicu u Međimurje, župan Matija Posavec na otvorenju Skupa je istaknuo kako je Međimurska županija napravila vrlo značajne iskorake u digitalizaciji javne uprave, od razvoja vlastitih aplikacija i projekata, preko digitalizacije javnih poziva i natječaja, prijava studenata na potpore čime je postignuta najviša razina efikasnosti. Županijski Upravni odjel za prostorno uređenje je tijekom zadnjih devet godina, otkada je uveden sustav e-dozvola, riješio 21.616 predmeta od 22.366 primljenih zahtjeva, što iznosi više od 95 posto riješenosti i to bez ijedne žalbe.

-Efikasno se rješavaju i zahtjevni projekti poput aktualnog uvođenja širokopojasnog interneta, aglomeracije i kanalizacijskog sustava koji donose mnogo imovinsko-pravnih izazova, a važan korak je digitalna komunikacija između javnopravnih tijela kako građani ili investitori ne moraju obilaziti niz institucija za dobivanje uvjeta i potvrda koji su potrebni za izdavanje građevinskih dozvola – rekao je župan te zahvalio organizatorima što su upravo u Međimurju organizirali prvu konferenciju jer se radi o županiji koja je godinama u samom vrhu u Hrvatskoj po brzini izdavanja dozvola.

Stručni skup otvorio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić pohvalivši napredak Međimurske županije i na planu digitalne transformacije.

-Jedan od najvećih izazova koji je pred nama je upravo digitalna transformacija koju provodimo tako da bude ne samo efikasna, već i dostupna svakom građaninu Republike Hrvatske – rekao je ministar Bačić pojašnjavajući sustav Geoportala kao centralnom mjestu za pristup modulima Informacijskog sustava prostornog uređenja, a ujedno najavivši daljnji korak s ciljem poticanja izrade prostornih planova nove generacije.

Župan Posavec sudjelovao je i u panel raspravi u kojoj je istaknuo kako se teži razvoju sustava na razini zapadne Europe, tako da skraćenica EU može simbolizirati i efikasnost i učinkovitost.

foto: medjimurska-zupanija.hr

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr 09.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.