Now Reading:
Župan Kolar obišao radove velikog klizišta u Globočecu koje je onemogućilo prometovanje cestom. Izrađuje se armirana betonska konstrukcija i 53 pilota te se rješava odvodnja
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar obišao radove velikog klizišta u Globočecu koje je onemogućilo prometovanje cestom. Izrađuje se armirana betonska konstrukcija i 53 pilota te se rješava odvodnja

Župan Željko Kolar, ravnatelj ŽUC-a Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec i načelnik Marije Bistrice Josip Milički obišli su  klizište u Globočecu u Mariji Bistrici.

Radovi na sanaciji klizišta započeli 9. listopada, a dosad  su izvedeni radovi u visini 152 tisuće eura s PDV-om, odnosno oko 65 posto. Na sjeveru je izvedeno 14 pilota i potporni zid u dužini 21 metra, a na južnom dijelu 39 pilota i potporni zid u dužini 59 metara.

Ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec je rekao kako je riječ o županijskoj cesti u predjelu Globočec i Kožići, gdje se na žalost u svibnju tijekom velikih oborina aktiviralo klizište koje je svojom kliznom plohom oštetilo ovu dionicu ceste i stavilo ju van funkcije.

 -Bilo je onemogućeno odvijanje prometa i samim time dio mještana je ostao izoliran, kako bismo to uspjeli sanirati morali smo pristupiti izradi projektno-tehničke dokumentacije, ishodili smo građevinsku dozvolu i pokrenuli postupak nabave i ugovaranja radova. Procijenjena vrijednost za ovaj zahvat iznosila je 250 tisuća eura. Imali smo osam ponuda i ugovorena je najjeftinija u iznosu nešto višem od 237 tisuća eura – istaknuo je Sirovec i pojasnio na koji se način klizište sanira.

-Izrađuje se potpuno armirana betonska konstrukcija s dva reda pilota ispod ceste, izrađuju se 53 pilota dubine od 6 do 8 metara i na same pilote dolazi armirani betonski zid, uz rješavanje drenaže i odvodnje uz betonski zid, kako bi se prihvatile oborinske i podzemne vode – naglasio je Sirovec i zahvalio mještanima na strepljenju, te dodao kako su im u suradnji s Općinom Marija Bistrica otvorili dva alternativna pravca i tako im omogućili da mogu prometovati gdje trebaju.

Župan Željko Kolar je kazao kako se na ovom gradilištu, nažalost pokazalo da su naši izvođači radova, koji na sanaciji klizišta rade već godinama, ispekli zanat.

-Ovi radovi ovdje u Globočecu će biti gotovi 15 dana ranije od onoga što smo planirali i što je bilo predviđeno, s time da vremenski uvjeti itekako utječu na samu dinamiku radova. Kao što ste vidjeli, prošli tjedan smo imali nekoliko ekstremnih padalina, imali smo olujno nevrijeme koje je zahvatilo upravo jedan dio Marije bistrice, Gornje Stubice i Donje Stubice, razotkrilo je nekoliko krovova obiteljskih kuća i to je nešto na što ćemo se očigledno morati naviknuti, da su klimatske promjene napravile svoje. Vjerojatno ćemo morati početi i drugačije graditi – napomenuo je Kolar.

Nevrijeme koje je bilo u svibnju u Krapinsko-zagorskoj županiji otvorilo je četiri ogromna klizišta. Ovo će sa sanacijom klizišta, s nadzorom i alternativnim pravcima, koštati više od 2 milijuna kuna, odnosno 250 tisuća eura. To znači da smo mogli čitavu ovu dionicu od Marije Bistrice do Globočca, do spoja sa Zagrebačkom županijom izasfaltirati od početka, nadovezao se župan o radovima.

To je nešto s čime se nosimo čitavo ovo vrijeme i kada nekada ljudi s pravom prigovore na stanje pojedine županijske ceste, odnosno pojedine dionice, molim ih da imaju razumijevanja upravo zbog ovakvih stvari. Mi smo kroz Fond solidarnosti obnovili, preasfaltirali 59,8 kilometara ceste, a sada ćemo kroz novi investicijski ciklus, kroz kredit na novo asfaltirati 52 kilometara ceste. Možemo se samo nadati da će država, preko Hrvatskih voda ili kroz drugi model, nastaviti s programima koji su nama olakšavali sanaciju klizišta – zaključio je Kolar.

Načelnik Josip Milički istaknuo je kako je klizište uistinu stvorilo jako veliki problem jer tu gore je dio naselja od 50-ak kuća i naselje je ostalo odcijepljeno od ostatka svijeta, jer i s druge strane brda, gdje je Zagrebačka županija je također bila zatvorena cesta zbog sanacije klizišta.

 -Hitno smo osposobili alternativni put prema Sušobregu koji nije baš odgovarao stanovnicima naselja, pa smo uz pomoć Županije izgradili novi put koji nije postojao, i time riješili taj obilazni pravac – rekao je načelnik Milički te dodao kako im je cilj bio da do početka zimske službe uspiju sanirati klizište.

Osim ovog klizišta, na području općine aktivna su još tri.

-Nažalost, klizišta nikako da nas zaobiđu, svake godine se pojavljuju nova. Nije u pitanju neodržavanje, nego je konfiguracija tla – ističe Milički.

i.belošević/sjever.hr 08.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.