Now Reading:
PROJEKT MIPOS IDE DALJE: “30 žena brinulo za 187 korisnika – osim pomoći, najvažnije im je bilo i društvo”
Full Article 2 minutes read

PROJEKT MIPOS IDE DALJE: “30 žena brinulo za 187 korisnika – osim pomoći, najvažnije im je bilo i društvo”

Projekt MIPOS III – Mi poomažemo starijima, koji je omogućio zapošljavanje žena i skrb o starijim i nemoćnim građanima na području Grada Zlatara i 11 susjednih općina: Bedekovčina, Budinščina, Gornja Stubica, Hraščina, Konjščina, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Zlatar Bistrica, Radoboj i Lobor završio je sa svojim trajanjem, ali u planu je da se nastavi dalje, piše Radio Stubica.

Prema riječima gradonačelnice Zlatara Jasenke Auguštan – Pentek koji je bio nositelj projekta, kroz projekt je zaposleno 30 žena koje su brinule za 187 korisnika. Dodala je još kako je svim korisnicima osim pomoći u kući, najvažnije bilo društvo.

-Upravo je i to prava vrijednost ovog projekta za starije osobe koje su često same i nedostaje im podrška i druženje s ljudima – rekla je gradonačelnica dodavši kako je veseli nastavak projekta.

-Obustavljen je do 19. prosinca, a nakon toga se očekuje njegovo raspisivanje i Grad Zlatar će biti spreman – kazala je gradonačelnica Zlatara.

MIPOS III je vrijedan gotovo 200 tisuća eura, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Provodio se u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskim zavodom za socijalni rad i organizacijama civilnog društva s područja gdje se nalaze krajnji korisnici.

Iz gornjostubičke udruge Lipin cvijet Stjepan Hikec i iz Udruge invalida Bedekovčina Dragutin Burek izrazili su žaljenje što se projekt prekida kroz zimu kada je starijim osoba i najpotrebnija pomoć i društvo, ali će, bez obzira na prekid projekta, zaposlenice pomagati korisnicima barem u nabavi lijekova.

I ravnateljica GDCK Zlatar Vesna Pavleković, također je istaknula da su zaposlenice ponudile pomagati i za vrijeme obustave projekta i to kroz volontiranje u Crvenom križu.

Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda u Krapini Goran Vukmanić potvrdio je kako se projekt nastavlja.

-Siguran sam da će MIPOS IV uskoro zaživjeti i na našem području, a u ovoj 4. fazi projekt će biti usmjeren na prevenciju institucionalizacije – napomenuo je Vukmanić, podsjetivši se da MIPOS proizašao iz programa Vlade i projekta “Zaželi”.

U ove tri faze trajanja projekta zaposleno je oko 22,5 pol tisuće žena i pružena skrb za 130 tisuća korisnika.

foto: radio-stubica.hr

sjever.hr/radio-stubica.hr 08.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.