Now Reading:
POTENCIJALI ZA SURADNJU SU VELIKI! Mađarski veleposlanik u posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji
Full Article 3 minutes read

POTENCIJALI ZA SURADNJU SU VELIKI! Mađarski veleposlanik u posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji

Mađarska i Hrvatska prijateljske su države, a ulaskom Republike Hrvatske u šengensko područje otvaraju nam se nove perspektive i mogućnosti za suradnju. Također, mađarsko predsjedanje Europskom unijom, koje započinje sredinom iduće godine, prilika je i za dodatni razvoj pograničnih područja obiju država.

Naglasci su to s radnog sastanka održanog u prostorima Grada Čakovca na kojem su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec ugostili delegaciju mađarskog veleposlanstva u Hrvatskoj, predvođene veleposlanikom Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj nj.e. dr. Csabom Demcsákom.

Radni posjet bio je prilika da se porazgovara o dosadašnjoj, ali i mogućnostima buduće suradnje. Mađarski veleposlanik istaknuo je da se ukidanjem graničnih kontrola između naših dviju zemalja otvaraju brojne mogućnosti povezivanja lokalnog stanovništva. Mađarska je strana kao prioritet navela jednostavniji i brži prelazak iz jedne zemlje u drugu, otvaranjem novih graničnih prijelaza. Time bi se lokalno stanovništvo bolje povezalo, a koristi bi imalo i gospodarstvo. Među najvažnijim takvim projektima je i novi most između Kotoribe i Murakeresztúra. Radi se o 67 milijuna eura koji bi došli u lokalne i regionalne proračune i to za provedbu konkretnih projekata koje bi bez europskih sredstava bilo nemoguće realizirati.

Čakovečka gradonačelnica Cividini rekla je da su europski fondovi prilika koju ne želimo i ne smijemo propustiti te da Čakovec danas za razliku od prethodnog razdoblja, na njih ozbiljno računa. U prošlosti je preko Interrega provedeno nekoliko projekata zajedno s mađarskim partnerima, posljednji je bio Eco Bridge u sklopu kojeg su obnovljeni parkovi u Čakovcu i Letenyu te nema razloga da se suradnja ne nastavi. Velike mogućnosti ima turizam, posebno onaj baziran na promociji zajedničke povijesti te naravno gospodarstvo. Kazala je i kako su Čakovec i Međimurje u posljednje vrijeme prepoznatljivi po industrijama vezanim uz preradu metala, a osim domaćih poduzetnika koji su godinama ulagali u proizvodnju i inovacije, grad ima i nekoliko većih stranih investicija.

Župan Posavec pak je naglasio da ima mnogo prostora za suradnju te da su potencijali veliki te još uvijek neiskorišteni. Kao primjer je naveo suradnju na području gospodarstva, jer Međimurje ima odličnu prometnu povezanost s važnim europskim tržištima i stručnu radnu snagu. Shvaćamo da bez investicija nema novog razvoja, a svi oni koji su se odlučili ovdje otvoriti proizvodne pogone nisu požalili. Naglasio je i mogućnosti ulaganja u turističku infrastrukturu.

Veleposlanik je podržao ove, ali i sve ideje od koje koristi mogu imati obje strane. Naveo je i primjer mađarskih radova u kojima su multinacionalne kompanije otvorile tvornice, koje zapošljavaju ljude iz šire regije, uključujući i susjedne države, koje kao lokalne dobavljače imaju poduzeća udaljena i preko 100 kilometara te zahvaljujući kojima dolaze i drugi ulagači ne samo u industriju, već u primjerice obrazovanje.

Veleposlanik je najavio i mađarsko predsjedanje Europskom unijom koje započinje 1. srpnja 2024. godine. Kao glavno događanje u Hrvatskoj vezano uz promociju njihovog preuzimanja kormila EU-a planiraju uprizorenje opere Zrinski upravo u Čakovcu. Bila bi to prilika za još bolje povezivanje dviju zemalja i to oko povijesnih ličnosti važnih za obje nacije te povijesnih događaja koji su oblikovali današnju Europu.

sjever.hr/cakovec.hr
foto: cakovec.hr
08.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.