Now Reading:
Čakovečkoj policiji 40-godišnjak prijavio novu prijevaru prilikom ulaganja u kriptovalute, uložio je nekoliko tisuća eura
Full Article 2 minutes read

Čakovečkoj policiji 40-godišnjak prijavio novu prijevaru prilikom ulaganja u kriptovalute, uložio je nekoliko tisuća eura

Čakovečki policajci zaprimili su kaznenu prijavu 40-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu.

Oštećeni je početkom rujna ove godine s namjerom ulaganja u kriptovalute putem mobilnih aplikacija stupio u kontakt s nepoznatom osobom. Na zahtjev prevaranta registrirao se na online račun za kriptovalute te pritom uložio nekoliko tisuća eura.

Nakon nekog vremena zatražio je isplatu svoje zarade, ali je kao uvjet za isplatu od njega zatražen novac. Oštećeni je odbio izvršiti dodatnu uplatu, dok mu njegov uloženi novac nije isplaćen.

U nekoliko navrata pokušavao je stupiti u kontakt s prevarantom, ali nije uspio zbog čega je prijevaru odlučio prijaviti policiji.

Protiv počinitelja zbog počinjena kaznenog djela računalne prijevare podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

– Upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac – poručuju iz PU međimurske.

Policija ističe što uvijek mora biti sumnjivo: obećanja o brzoj zaradi novca bez posla, poruke u kojima se nudi laka zarada, molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći, traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj), molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila, nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama te poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

foto: ilustracija
sjever.hr
08.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.