Now Reading:
ISTRAŽIVANJE OTKRILO: Evo što Hrvati najviše slušaju!
Full Article 2 minutes read

ISTRAŽIVANJE OTKRILO: Evo što Hrvati najviše slušaju!

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) predstavila je Istraživanje o navikama slušanja glazbe u Republici Hrvatskoj, koje je PROVELA agencija Hendal. Istraživanje, drugo po redu i jedino ovakvo provedeno u Hrvatskoj, ponovno je potvrdilo koliko je važna uloga glazbe u našim životima.

Rezultati su pokazali kako je Hrvatima glazba itekako važna u životu, a tome u prilog ide podatak da Hrvati glazbu slušaju 16,4 sata tjedno, a 85% ispitanika je potvrdilo kako glazba pozitivno utječe na njihovo mentalno zdravlje. 90% ispitanika smatra da danas ima više načina za slušanje glazbe nego ikada prije te se glazba u prosjeku sluša na 5 različitih načina. Značajan pomak dogodio se kod korištenja digitalnih glazbenih streaming servisa pa tako 95% ispitanika poznaje barem jedan streaming servis, a u odnosu na 2018. godinu značajno je porasla i konzumacija glazbe preko glazbenih streaming servisa (44% ispitanika sluša glazbu na plaćenim streaming servisima).

Mladi od 12 do 15 godina pokazuju nešto drugačije navike: dominantni načini slušanja glazbe su besplatni Youtube streaming (80%), a 70% mladih sluša glazbu i na plaćenim servisima. Također, među mlađom populacijom često je i slušanje glazbe na društvenim mrežama.

Kada je riječ o glazbenim preferencijama, rezultati pokazuju da hrvatski građani ravnotežno cijene i domaću i stranu glazbu, dok glazbu iz regije uživa oko 42 posto ispitanika. Glazbeni žanrovi koji se najviše slušaju su pop, rock i narodna glazba.

Radio i plaćeni servisi imaju najveći udio svakodnevnih korisnika – oko 80%, a i dalje je besplatno streamanje glazbe najkorišteniji i najprihvatljiviji način dolaženja do glazbe. Kao najčešći razlog nekorištenja plaćenih glazbenih servisa ispitanici ističu dostupnost glazbe na besplatnim servisima, poput YouTube-a.

Do nove glazbe Hrvati dolaze putem radija, besplatnog video streama, TV-a i društvenih mreža, a mladi ističu kako im je glavni izvor za nalaženje nove glazbe besplatni streaming te kratke forme na TikToku.

Sve rezultate istraživanja možete pronaći klikom na link.

sjever.hr/hdu.hr
foto: ilustracija (pixa)
07.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.