Now Reading:
NAJNOVIJI PODACI Vodostaji Mure i Drave u porastu, no nema opasnosti od poplava
Full Article 2 minutes read

NAJNOVIJI PODACI Vodostaji Mure i Drave u porastu, no nema opasnosti od poplava

S obzirom na razdoblje obilnih oborina u Međimurskoj i susjednim uzvodnim državama te naglog porasta vodostaja na rijeci Dravi, vrijednosti vodostaja te protoka Mure i Drave u ponedjeljak su pokazale lagani porast u odnosu na nedjelju, no opasnosti od poplava nema.

Rijeke Mura i Drava u ovome trenutku ne prijete svojim izlijevanjem te za sada nema zabrinjavajućeg porasta vodostaja, a velike količine vode preusmjeravaju se u stara korita.

U ovom trenutku protoci Drave na hidrocentralama u Sloveniji su značajno smanjeni i trenutno iznose do 1100 m³/s, a povećanje protoka je moguće ukoliko se ostvare značajnije oborine na pritocima Drave u Sloveniji.

Nakon nedjeljnog ubrzanog porasta vodostaja rijeke Mure u Murskom Središću i proglašenja pripremnog stanja obrane od poplava, došlo je do njegovog naglog opadanja. Ponovni porast vodostaja očekuje se u popodnevnim satima, ali neće uzrokovati proglašenje mjera obrane od poplava. Trenutne prognoze oborina u Republici Austriji ne najavljuju značajniji porast protoka/vodostaja Drave i Mure.

Ukupni protok izmjeren danas u 8 sati na HE Varaždin je oko 1264 m3/s, od kojih oko 833 m3/s ide u staro korito, na HE Čakovec je oko 1701 m3/s, od kojih oko 1205 m3/s ide u staro korito, a na HE Dubrava oko 1505 m3/s, od čega u starom koritu 994 m3/s. Bez obzira na visok vodostaj rijeke Drave nije došlo do njezina izlijevanja.

Sve žurne službe Međimurske županije i dalje su u pripravnosti kako bi u slučaju potrebe pravovremeno reagirale, no trenutne prognoze oborina u Austriji i dostupne hidrološke prognoze ne najavljuju značajniji porast protoka/vodostaja Drave i Mure.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
06.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.