Now Reading:
Razredni projekt 3. b razreda OŠ „ Ljudevit Gaj“ Krapina: „ Želiš? Učini!“
Full Article 4 minutes read

Razredni projekt 3. b razreda OŠ „ Ljudevit Gaj“ Krapina: „ Želiš? Učini!“

Godina 2023. proglašena je Europskom godinom vještina. Tijekom godine u cijeloj se Europskoj uniji održava niz događanja i aktivnosti kako bi se osvijestilo ljude da steknu odgovarajuće vještine za kvalitetan rad i život. Stjecanje životnih vještina kod čovjeka počinje od rane dobi, najprije u obitelji, a danas veliku ulogu u tome imaju učitelji u školi.

Često čujemo od roditelja kako je njegovo dijete nesamostalno, kako sam ne zna napisati domaću zadaću, kako je doma sve znao, a u školi ne zna što se dogodilo, pa je dobio slabu ocjenu. Danas je nezamislivo da dijete u dobi od sedam ili osam godina ostane samo kod kuće i ide u školu s „ključićem oko vrata“ ili „ ne daj, Bože“ da starija braća čuvaju mlađu.

Roditelji često zbog straha da se djetetu nešto ne dogodi ili zbog žurbe i premalo strpljenja ne dopuštaju i ne uključuju djecu u radne aktivnosti i sve rade umjesto njih te time ne dopuštaju djetetu da razvija radne navike i izgrađuje samopouzdanje.

Zato učiteljice u školi, posebno u razrednoj nastavi, nailaze na poteškoće kod djece vezane uz osnovne socijalne kompetencije i životne vještine: vežu im vezice na cipelama, pospremaju ostavljeni školski pribor na stolu, traže jakne i kišobrane u garderobi, najmanje dva puta moraju ponoviti što je za domaću zadaću i još napisati roditeljima informaciju u „grupu“, vode i čuvaju učenike putnike na stanicu, tješe i smiruju ako je ocjena manja od pet ili ako baš on nije uvijek prvi i najbolji itd.

Upravo su zbog toga učiteljice trećih razreda i knjižničarka škole Suzana Pracaić OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina, potaknute Europskom godinom vještina, pokrenule razredni projekt pod nazivom „ Želiš? Učini!“. Osnovni je cilj projekta dati djetetu priliku da samostalno radi i stvara i da kroz rad razvija samopouzdanje, upornost, odgovornost, kontrolu ponašanja, vjeru u sebe te zadovoljstvo učinjenim.

Učenici 3. b razreda i učiteljica Marija Klasić u ovoj će školskoj godini svaki mjesec imati radionicu za razvoj vještina. Tako su učenici u mjesecu rujnu uz Tjedan kajkavske kulture izradili zagorski autohtoni nakit BODEC. Radionicu je provela gospođa Slavica Vidaček, zaljubljenica u kulturnu baštinu svoga kraja. Vidjevši prekrasne gotove broševe s mnoštvo perlica, djeca su bila oduševljena. Nevjericu da to oni neće moći sami učiniti, odagnalo je ohrabrenje učiteljice. Učenici su pažljivo pratili upute u radu i s mnogo strpljenja sami izradili broš za svoju mamu.

U mjesecu listopadu, povodom obilježavanja Dana kruha, proveli su radionicu izrade domaćih strojnih keksića. Prijetila je opasnost od povrede prstića prilikom rada, ali učiteljica se ohrabrila i dala u ruke stroj za mljevenje, a učenici su hrabro preuzeli odgovornost i pažljivo baratali njime. Tijekom rada trebali su samostalno podijeliti uloge tko će što raditi i preuzeti odgovornost za svoju fazu posla. Kako bi radionica bila zanimljivija, djeca su se natjecala koji će keksići biti najuredniji. U samoprocjeni teško je bilo naći najuredniji pleh jer su se djeca maksimalno potrudila i svi su se osjećali vrijedno i uspješno.

Mnoge radionice koje su učenici do sada proveli i one koje će provesti u sklopu razrednog projekta uveliko zadovoljavaju dječju znatiželju, razvijaju radne navike, potiču samostalnost i samokontrolu te doprinose intelektualnom razvoju. Na odraslima je da djeci daju priliku i podršku u radu te da im pokažu povjerenje, a oni će biti samostalniji, odgovorniji i uspješniji u radu.

Članak napisala: Marija Klasić, učitelj savjetnik

sjever.hr
05.11.2023

Input your search keywords and press Enter.