Now Reading:
DOZNALI SMO Hoće li i kada popularna Šoderica zasjati starim sjajem?
Full Article 5 minutes read

DOZNALI SMO Hoće li i kada popularna Šoderica zasjati starim sjajem?

Strašne poplave koje su u kolovozu ove godine pogodile općine uz rijeku Dravu izazvale su brojne probleme, a apokaliptične scene iz Općine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

U poplavi je stradalo i umjetno jezero Šoderica, omiljeno okupljalište mještana iz svih dijelova županije, pa i mnogo šire – štete su nastale na pruzi, obali, šetnici, objektima, popratnim sadržajima, električnim vodovima, vodovodu i cestama te poljoprivrednim usjevima i imovini, a neke su kuće uz jezero u potpunosti bile pod vodom. Ukupna šteta nastala od poplava na području Općine Legrad iznosi 2.125.962,83 eura.

Što je dosad napravljeno kako bi se sanirala ogromna šteta i hoće li i kada Šoderica ponovo zasjati starim sjajem, pitali smo legradskog načelnika Ivana Sabolića.

-Činimo sve što možemo. Najprije su Hrvatske vode napravile zagat kojim smo premostili kanal koji je nastao usred poplave i prepolovio dio Šoderice od ostatka. Nakon toga vraćena je električna energija i vodovod na Šodericu, a prije mjesec dana smo, nakon dobivenih dozvola, krenuli s izvlačenjem srušenog drveća. Jednako tako, izvađeno je više od 25 kubika otpada. Prošli tjedan zahvaljujući donatorima, vlasniku karting staze, Podravki i Hrvatskim željeznicama, krenuli smo u navažanje depresije nastale uslijed protoka voda u jezeru. Do sada je navoženo više od 1500 kubika zemlje, od potrebnih 20.000 kubika. Za sve to poslove do sada smo potrošili više od deset tisuća eura – rekao nam je načelnik Sabolić.

Načelnik smatra da će sanacija trajati još dvije godine

Kod jezera još uvijek je jedan objekt koji je u poplavi toliko oštećen da se ne može renovirati, stoga bi ga vlasnik tijekom studenoga trebao srušiti, a u siječnju iduće godine vrlo vjerojatno će se u depresiju navoziti nove količine zemlje.

-Do sada smo imali više razgovora s Hrvatskim vodama i Koprivničko-križevačkom županijom te smo dobili garancije da će oni pomoći u sanaciji, ali ono što je još važnije je da će pomoći u izgradnji nasipa, kako se ono što nas je zadesilo nikada više ne bi ponovilo. Glavnu pomoć ipak očekujemo od države – kazao je Sabolić.

Načelnik je svjestan da ljudi negoduju, žele da se posljedice katastrofalne poplave što prije saniraju, no vijesti nisu baš dobre.

-Nažalost, sanacija će trajati sigurno dvije godine, a sve zbog veličine zahvata, odnosno financijskih sredstava. Glavni problem je to što se nakon navažanja depresija tlo mora slegnuti i tek onda ćemo moći raditi asfaltnu podlogu, odnosno postaviti tlakavce. Trudimo se koliko možemo i bez obzira što imamo i drugoga redovnog posla, Šoderica nam je na listi prioriteta – poručio je načelnik Sabolić.

Pravovremenom reakcijom i sinergijom svih službi spriječena šteta još većih razmjera

Koprivničko-križevačka županija daje punu potporu sanaciji u okviru svojih nadležnosti, a predstavnici županijskih upravnih tijela su obišli lokacije predviđene sanacije, nakon čega je krajem rujna izdano Rješenje o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu što je omogućilo Općini Legrad, kao nositelju zahvata, da krene u proceduru sanacije šteta. Djelatnici Županije u stalnom su kontaktu s načelnikom Općine Legrad Ivanom Sabolićem i ostalim načelnicima, a vrijedi podsjetiti i da je župan Darko Koren nakon obilaska pogođenih područja donio i Odluku o proglašenju prirodne nepogode poplave na području općina Drnje, Legrad, Peteranec, Hlebine, Gola i Ferdinandovac.

-Zahvaljujući pravovremenoj reakciji i sinergiji žurnih i interventnih službi te svih sastavnica sustava civilne zaštite, uz koordinaciju Županijskog stožera CZ i veliko zalaganje lokalnog stanovništva, na području općina uz rijeku Dravu uspješno smo spriječili štetu još većih razmjera. Ovim putem još jednom zahvaljujem predstavnicima općina i Hrvatskih voda na proaktivnom pristupu koji su nakon poplava pokazali i po pitanju sanacije šteta i provođenju aktivnosti u dijelu gospodarskog i tehničkog održavanja vodnih građevina na području županije – kazao nam je župan Darko Koren.

Župan Koren: Ključ je u preventivnim aktivnostima i proaktivnom djelovanju

Županija je ujedno inicirala i radne sastanke s direktorom VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milanom Rezom te predstavnicima općina s područja županije koje spadaju u Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu, kako bi stvorili sve potrebne uvjete za još veću sigurnost i obranu od sve učestalijih elementarnih nepogoda na ovom području.

-Potrebno je naglasiti kako su Hrvatske vode i općine krenule s konkretnim zahvatima na terenu u svrhu poboljšanja sustava obrane od poplava, a kroz ovu godinu Hrvatske vode su na našem području kroz aktivnosti gospodarskog i tehničkog održavanja već uložile preko 1,5 milijuna eura te dodatnih 300 tisuća eura za modernizaciju dionica nasipa na područjima općina Hlebine i Gola. Također izdignut je nasip na području naselja Torčec, priprema se projektna dokumentacija za izgradnju nasipa u Općini Drnje te se razmatraju idejna rješenja koja se tiču nasipa na području jezera Šoderica. Žurno se radi na određenim zahvatima koji će se riješiti do kraja ove godine, a veći projekti su implementirani u planove Hrvatskih voda za 2024. godinu. Zaključno mogu kazati da je ključ u preventivnim aktivnostima i proaktivnom djelovanju te da ćemo zajedno učiniti sve kako bi stanovnici ovog kraja bili još više sigurni i zaštićeni – poručio je župan Koren.

Mnogo je toga, dakle, dosad napravljeno, u narednom će se razdoblju napraviti još i više, stoga se s pravom možemo nadati da ćemo 2025. godine opet moći uživati na popularnom okupljalištu mještana, ali i brojnih turista kojima će Šoderica ponovo moći pokazati svu svoju ljepotu.

a.kučić/sjever.hr
05.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.