Now Reading:
Zagorska Obrtnička komora dodijelila priznanja, Zlatnu plaketu dobio Ivan Štahan
Full Article 3 minutes read

Zagorska Obrtnička komora dodijelila priznanja, Zlatnu plaketu dobio Ivan Štahan

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije u petak je u Gornjoj Stubici na 6. svečanoj sjednici Skupštine Obrtničke komore svečano obilježila Dan komore.

Da je prošlu godinu obilježilo svašta, od rata u Ukrajini do problema s radnom snagom, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Nenad Kučiš.

– Mi se borimo, nije jednostavno, pogotovo sad, naći radnu snagu. Posla imamo, ali nitko ne može naći toliko ljudi koliko mu treba – rekao je Kučiš te istaknuo kako obrtnici na različiti način rješavaju taj problem.

Primjerice, ne uzimaju toliko poslova jer ih nema tko napraviti, dok su neki počeli uvoziti radnu snagu.

Usprkos tome, raste broj obrtnika. Kako je istaknuo Kučiš, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije ima 3 140 obrta, što je 157 obrta više nego prošle godine. Raste i broj ženskih obrta pa ih tako ove godine ima za 37 više, i u ukupnom omjeru čine trećinu svih obrta.

Što se tiče planova za iduću godinu, Kučiš je istaknuo kako se nada da se u Hrvatsku neće preliti kriza koja je trenutno u Njemačkoj i Italiji.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, istaknuo je kako Županija već dugi niz godina ima sjajnu suradnju s Obrtničkom i Gospodarskom komorom s kojima radi na promociji samih obrtničkih zanimanja.

Župan je posebno istaknuo kako svaki učenik koji upiše strukovnu školu na području županije ima stipendiju Krapinsko-zagorske županije do kraja svojeg školovanja.

– Prošle godine je to bilo 155 učenika u strukovnim školama, ove godine je stipendiju zatražilo 138 i svi će dobiti. Ove godine, zajedno sa studentskim stipendijama koje ćemo dodijeliti do kraja godine, Krapinsko-zagorska županije će doći na preko 500 dodijeljenih stipendija. To je daleko najveći broj u Republici Hrvatskoj – rekao je župan te ujedno čestitao svim obrtnicima na dobivenim priznanjima.

Svečano obilježavanja Dana komore bila je prilika i za svečanu dodjelu godišnjih priznanja. Tako je brončanu plaketu za postignute uspjehe i doprinos razvoju obrtništva na području županije dobilo devet obrtnika.

Srebrnu plaketu, koja se dodjeljuje obrtnicima, pojedincima i institucijama u zemlji i inozemstvu koji su dali značajan doprinos Obrtničkoj komori, njezinom radu i razvoju obrtništva, dobila su dva obrta.

Najveće priznanje Obrtničke komore, Zlatnu plaketu, ove je godine otišla Ivanu Štahanu iz Zlatara koji radi već punih 40 godina a, kako je istaknuo, ovo priznanje je znak da netko vidi da je ipak nešto radio u životu.

– Da se razumijemo, nije lagano. Ja svakome kažem, budi obrtnik pa vidi. Moraš voditi brigu o poslu, o zaposlenima, kupcima, dobavljačima. Uvijek su to borbe. Sve ovisi u kojem ste dijelu, svaka grana nosi svoje. Sve je stvar prilagođavanja i morate jednostavno gurati dalje, nema stajanja. Kad vas poklopi, dignete glavu i idete dalje – rekao je Štahan.

Sve goste pozdravio je i načelnik općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić koji je ujedno čestitao svim dobitnicima plaketa.

n.p.bajz/sjever.hr

03.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.