Now Reading:
Nova atrakcija na Mađerkinom bregu, Posavec: Jedinstvene orgulje upotpunjuju identitet ovog prostora
Full Article 2 minutes read

Nova atrakcija na Mađerkinom bregu, Posavec: Jedinstvene orgulje upotpunjuju identitet ovog prostora

Župan Međimurske županije Matija Posavec gostovao je na VTV-u u emisiji Međimurski putokazi, gdje je govorio o aktualnim temama.

Među ostalim, naveo je i da su u posjetu Međimurskoj županiji nedavno bili diplomati iz Štajerske u Austriji koji su posjetili Centar znanja Međimurske županije i dvije tvrtke, ali i nezaobilazan Mađerkin breg u općini Štrigova koji odnedavno krasi i nova turistička atrakcija – orgulje.

– Ono što svakome pokazujemo je Mađerkin breg, vidikovac koji je od prije nekoliko dana upotpunjen u infrastrukturi s orguljama koje proizvode zvuk na vjetar, na odabir pjesme, međimurske ili neke druge, i koji upotpunjuje vizualni identitet cijelog tog prostora – rekao je župan Posavec.

I dok zadarske Morske orgulje sviraju pomoću valova, odnosno gibanja mora, međimurske orgulje, tzv. Goričko sviralo, stvaraju zvuk pomoću vjetra. Orgulje imaju četiri oktave i nekoliko funkcija. Naime, proizvode slobodne melodije vjetra, no posjetitelji mogu odabrati i neku pjesmu. Kako je naveo Josip Mikec iz Turističke zajednice Općine Štrigova, za advent će izvoditi adventske pjesme, a na orgulje je moguće postaviti i klavijaturu te održati manje zahtjevan koncert, piše tportal.

Vidikovac na Mađerkinom bregu, koji je sve češće odredište brojnih turista, sada će zasigurno biti još atraktivniji za posjetitelje koji će, osim u prekrasnom pogledu na čak nekoliko država, moći uživati i u melodijama vjetra ili prigodnim tradicionalnim, međimurskim te nekim drugim zvukovima.

Dodajmo za kraj da je Mikec otkrio još jednu turističku atrakciju koja je u pripremi – zipline dužine 1200 metara koji bi trebao biti gotov do iduće godine.

foto: arhiva
sjever.hr/mlpetrinjak
02.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.